Jövőmenő melók: ezekre a szakmákra gyúrj, ha boldogulni akarsz

17/10/30 hétfő
ujnemzedek.hu
Változik a világ, majd pont a munkaerőpiac nem fog, mi?

Ha majd jönnek a robotok, akkor ne mondd, hogy mi em szóltunk - meséltünk már korábban például a szóferdítő újsgíróbotról, meg arról is, hogyan nem veszik majd el a munkát. Fonto ezekről beszélni, mert  ameló világa is formálódóban van: a targoncakezelők például baromi pipák lesznek, az tuti. Egy kanadai cég például kifejlesztette egy robotikai rendszert (naná, hogy Ottónak hívják, mert az a legtutibb robotnév), amelyet kifejezetten gyárak és üzemek efféle munkáit hivatott elvégezni.

Ahogy azt a ClearPath robotika a nemrégiben Kaliforniában lezajlott (na milyen?) robotikai konferenciáján a cég bemutatta a működését: az Ottó először végighajt a raktáron, lézeresen leszkennel magának egy térképet - és körülbelül ennyi. Az ígéretek szerint ennek alapján a system kikerül mindent, és ebbe állítólag az emberi munkaerő is beleértendő. 

Képtalálat a következőre: „job gif”

BBC írásában egyenesen azzal riogat, hogy a kreativitás és az emberi találékonyság hamarosan már nem lesz elég: a Boston Consulting Group tanulmánya szerint 2025-re az állások egynegyedét robotok vagy intelligens szoftverek fogják elvégezni, az Oxfordi Egyetem előrejelzésében pedig az áll, hogy 20 éven belül az angol munkahelyek 35 százalékát veszélyezteti az automatizálás. A taxisofőr, az újságíró, az orvos vagy a bármixer is hamarosan robottá lehet - ámbátor, hogy ezek a masinák nem biztos, hogy elveszik a munkát, szinte tutira vehető.

De ha igen, akkor mégis mi marad nekünk? Mit nem lehet kiváltani bittel meg pixszellel? A Business Insider összeszedte, szerintük mibe érdemes elmerülni, ha tanulásról van szó: mondjuk tanárokra tuti szükség lesz - nem árt persze, ha a pedagógusok folyamatosan tanulják majd, melyek azok a szkillek, amelyek a jövő gyerekei számára elengedhetetlenü szükségesek. Vagy kell majd számítógépes és információs rendszer menedzser is - miért 

szerinted pl. az okosotthonok majd magukat fejlesztik szanaszét?

Nem, hidd el,hogy nem. Posztszekunder egészségügyi szakemberek is kellenek majd a cikk szerint - hogy az mi a franc, arra még mi is csak most találtunk rá: ők egészségügyi továbbképzéeket folytatnak olyan területeken, mint a fogászat, a laboratóriumi technológia, az orvostudomány, a gyógyszertár, a közegészségügy, a terápia és az állatgyógyászat.

Szükség lesz még ügyvédekre és könyvelőkre, könyvvizsgálókra és sebészekre és fogászokra, de az első helyen is az orvostudomány áll: képesített nővérnek lenni állítólag jó biznisz lesz.

A többi fontos melót Ide Kattintva érhetitek el!