Jó hatással vannak ránk az állatok melóban, de a többség ezt nem támogatja

18/03/13 kedd
ujnemzedek.hu
Rengeteg étterem, kávézó és bevásárlóközpont nyitja meg kapuit a kutyák előtt, lassan a munkahelyek is felzárkóznak ehhez. Több cikkben is azt olvashattuk, hogy mennyire jó hatással van a hangulatra és a teljesítményre, ha ott bóklászik néhány négylábú... ehhez képest most jött egy kutatás, ami azt mondja: nem rajongunk azért, hogy az ebek ott lófráljanak az irodában.

A Profession.hu kutatása azt vizsgálta, hogy itthon mennyire tartják fontosnak a gazdik az állatbarát munkakörnyezetnek. Nos, elég érdekes eredmények születtek.

Azt már mindenki tudja, hogy az állatok közelsége segíthet a stressz csökkentésében, a konfliktuskezelésben is. Emellett számos terápiás foglalkozás során lehet kapcsolatba kerülni állatokkal, amit nem csak a gyerekek, de a felnőttek is nagyon élveznek. Korábban meg írtunk már arról, hogy a tech-cégek már külön kérik, hogy kedvenceikkel érkezzenek a dolgozók munkába - persze nem azért mert baromi kedvesek. Arra jöttek rá, hogy sokkal produktívabb a dolgozó, ha körülötte mozog a kutyája.

A kutatásában a válaszadók 80 százaléka mesélt arról, hogy szereti az állatokat. Otthon, lakásban viszont csak a 64 százalékuk tart állatot. A megkérdezettek kedvence természetesen a kutya (45%) és a macska (30%) volt.  A Profession.hu általt feltett kérdésre, hogy "ha tehetné, bevinné-e háziállatát a munkahelyére" a válaszadók majdnem kétharmada azt válaszolta, hogy véleménye szerint az állatok nem munkahelyre valók.

A megkérdezettek 22 százalékának megengedik, hogy bevigyék kedvenceiket a melóba, ők pedig ki is használják ezt a lehetőséget. Viszont érdekes az a tény, hogy az állattartó és állatszerető gazdik (40%) is azt vallják, hogy kedvenceik nem munkahelyre valók, és csak 18 százalékuk szerint javítana a légkörön az állatok jelenléte. 14 százaléknyi válaszadót kifejezetten idegesítenének a háziállatok a munkahelyen, bár ők egyébként is kevésbé állatszeretők.

Egyre felkapottabb trend a közös állat tartása az irodában, ennek aránya így alakult: A munkahelyek csupán 8 százalékánál tartanak közösen állatot, ahol a legnépszerűbb közös kedvenc a kutya (70%), második a macska (36%), 11 százalék pedig a díszhalas akváriumokra szavaz.