Itt a kis giftérkép az összes lebetegedett kollégádhoz

16/10/11 kedd
ujnemzedek.hu
Sőt, jobb, ha már az első körben tisztázzuk, hogy mi történik akkor, ha egyszer csak azt érzed, hogy trollok dobolnak a fejed búbján, a torkodban pedig akkora bulit csaptak Azok A Fura Színű Dolgok, Amiket Nem nevezünk Nevén, hogy még a szomszéd is átkopott a köhögésed miatt hajnalban. Szóval mi történik?

Otthon maradsz, és kifekszed

Nincs mese: aki beteg, az beteg, annak nem szabad még azzal emelni a tétet, hogy csipás fejjel becsoszog a melóba osztani kicsit a többieknek is a vírusokat. Persze a legtöbbször érthető, hogy az ember miért választja inkább a munkaállomást az alvás helyett - egy 15 ország részvételével készített felmérés szerint a megkérdezettek legnagyobb része attól fél, hogy kiesnek a munkából, illetve úgy vélik, hogy „kisebb” betegségek nem jelentenek okot az otthon maradásra, és több mint 66 százalékuk akkor is bemegy dolgozni, ha észleli magán a megfázás jeleit.

Ezzel szemben a válaszadók  több mint 60 százalékát zavarja a meghűlt munkatárs jelenléte, sőt a magyaroknál ez az arány 71 százalék volt. Világszinten egyébként gyakran nekik tulajdonítjuk, ha ledönt minket a lábunkról egy-egy kellemetlen kór: a 15 000 résztvevő közel 64 százaléka igennel válaszolt arra, hogy kollégájától kaphatta el a megfázást.

Ha logikusan vesszük végig a dolgot, akkor nyilvánvaló: egy beteg nem tud úgy teljesíteni, mint egy egészséges kolléga - illetve, ha miatta még három dolgozónak kell elvonulnia betegszabira, akkor maga a "termelés" látja kárát annak, hogy bementünk. Tök okés, hogy félünk a dolog esetleges velejáróitól - rossz főnök, ugye megvan?- de ha valaki őszintén és tényleg bajban van, az maradjon otthon a macskával, és kész.

Na de azért ott vannak ám a kópék is.

Az Áldozat

Egybefolyik az arcán az összes lehetséges, megfázásra utaló tünet, de ő azért benn van. Csak azért is. Ül, néz a semmibe, de úgy, mint aki fejben épp Hamletet idéz. Inkább bejön, hogy őt lássák szenvedni. A londoni West Enden két kézzel kapnának utána, de ő nekünk játszik. Sőt, egyenesen értünk.

Már az oviban is egy halom használt és az asztalon szanaszét szórt zsepi volt a jele.

A Művésznő

Kb. ugyanez, csak kórság nélkül. Körülbelül 4 körön keresztül fog küzdeni azért, hogy ne küldjék haza - ötödjére enged a kollégáknak, megadóan összeszedi a holmiját, és elmegy soppingolni a plázába. És közben vigyorog.

A Héttekes

Érted. HÉTfőn lesz beteg - ja, és pénTEKen. Legtöbbször cseten közli a főnökével (munkakezdés előtt fél órával), hogy szorrika, de marad otthon, mert Nem Akar Megfertőzni Senkit. Aztán véletlenül összetalálkozik a plázában a Művésznővel, és elmennek inni egy lattét.

A Hipochonder 

Az asztalán minimum ötféle pirulásdoboz, tasak és cucc van, sőt, rendelkezik ilyen kis arcmaszk izével, és megbújik a táskájában egy asztamspray is (nem, nem asztmás, de sosem lehet tudni). Ha a főnök nem figyel, akkor a neten általában a betegségre utaló jelek után kutat. Általában talál. Az Áldozatot általában ő tessékeli haza, ha nem megy, akkor verekednek.

Az Otthonról Megmondós

Aki ugyan nem megy be, de nem tud együtt élni azzal a gondolattal, hogy nélküle történnek a dolgok. Hogy ő nem az a fogaskerék, aki nélkül a rendszer fogja magát, és nemhogy leáll, de szétrobban, tízezreket ránt magával, fekete lyukat állít elő, és csak aztán áll le. Az persze nem jut eszébe, hogy amire felhívja a figyelmet, illetve amibe beleszól, már lefutott, iktatott, elvégzett ügy. Hívják még Munkamániásnak, illetve Nemjó Főnöknek is.

A Gazda

Aki nem volt a fentiek közül az egyik sem, aki tűrt, próbált melózni, mosolyogva és becsületesen csinálta a dolgát...

 ...és miatta kipusztult egy hétre az egész iroda.