Így építsd a kapcsolatrendszered!

18/05/08 kedd
ujnemzedek.hu
Bizony sokaknak van szerencséje azzal, ha sok embert ismernek. Persze nem mindenkinek megye ez elsőre. Azt viszont be kell látni, hogy bármennyire is nehéz új emberekkel kapcsolatot teremteni, annak érdekében, hogy olykor megcsípj egy-két jó lehetőséget, építened kell a kapcsolati hálód!

Egy friss linkedines felmérés szerint a munkahelyek 85 százalékára úgy találnak megfelelő embert a cégek, hogy van egy ismerősük, aki tud calakit az aktuális pozívióra. Nos, ezért fontos, hogy te is tudj kapcsolati hálót építeni. 

action american beverage brainstorming business caucasian cheerful coffee colleagues communication computer connection cup digital device discussion diverse drink entrepreneur european expression friends happy laptop meeting men
Forrás: Stocknap

Ehhez nem kell sok dolgot tenned, pusztán 3 szempontot figyelembe venni, legalábbis az amerikai Forbes szerint: 

1. Keress hasonló beosztású embereket

Nem kell egyből más cégek vezetőivel barátkoznod, maradj első körben a te szinteden. Ismerj meg olyan embereket, akiknek ugyan az a foglalkozása, mint neked. Amellett, hogy tanulni is tudsz a társadtól még javasolhat is neked pár helyet, amire alkalmas lehetsz. 

2. Na de, hogy vedd fel a kapcsolatot? 

Egy lényegre törő e-mail pont elég lesz. Mondd el, hogy mit szeretnél, de ne zengj ódákat magadról és ne küldd el az önéletrajzod.  Írd meg az elérhetőségeidet és, hogy mikor tudnak keresni. Ezután pedig várd a jelentkezésüket. 

3. A nagy találkozás

Amikor sikerül egy megbeszélést lefixálni ne ess túlzásba. Ne viselkedj harsányan és továbbra se áradott arról, hogy mennyire szeretnél velük dolgozni. Maradj a tényeknél és mondd, hogy váltani akarsz, ne menj bele abba, hogy most nincs munkád és azonnal kezdenél kb. bárhol. Kérdezd a másik felet is, vidd személyes irányba a beszélgetést - többre fogják értékelni, mint egy sablonos interjút.