Ifjúsági Garancia: egyre többen rápörögnek a lehetőségre

17/02/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra.

Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára is, hogy a magyarországi indulása óta eltelt két évben csaknem 60 ezer 25 év alatti fiatal továbblépését segítette az Ifjúsági garancia program. A 2022-ig tartó kezdeményezésre összesen 200 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, amellyel lehetőség nyílik a munkaerőpiacon keresett szakképzettség vagy egy önálló vállalkozás elindításához szükséges készségek megszerzésének elősegítésére.


Munkára fel! Itt mindent megtudhastz az Ifjúsági Garancia programról!

Az honlapot az Új Nemzedék Központ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával fejlesztette

Az adatok pedig így néznek ki

Az ifjúsági garancia rendszer eredményei már az első két évet követően látványosak, így a nem dolgozó, nem tanuló 25 év alatti fiatalok aránya a 2014-es 13,6 százalékról már 2015-re 11,6 százalékra csökkent, a 2016 harmadik negyedévi adatok pedig szintén régóta nem látott kedvező  munkanélküliségi és foglalkoztatási értéket mutatnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az Ifjúsági garancia című szakmai konferencián Budapesten.

A tavalyi harmadik negyedéves adatok szerint a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 12,7 százalétkra csökkent, ami uniós összehasonlításban a hatodik legkedvezőbb érték, a foglalkoztatás pedig 29,1 százalékra nőtt a korábbi 20 százalékról.

Mi is az Ifjúsági Garancia?
Az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra. A Rendszerben dolgozó ifjúsági tanácsadók a jelentkező fiatalok számára személyre szabott segítséget nyújtanak, hogy közösen a legmegfelelőbb lehetőséget találják meg, legyen az a tanulás, vagy a munka. A fiatalok országosan egységesen a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tudnak belépni az Ifjúsági Garancia Rendszerbe - biztos lenne még kérdésed, na ezekre itt találsz válaszokat.

Európa

Váratlanul nagy sikert aratott az Európai Szolidaritási Testület tavaly decemberben indult kezdeményezése, melyben a 18-30 éves fiatalok önkéntes, vagy szakmai tapasztalatot szerezhetnek külföldön, a szervezetnél eddig több mint 22 ezren regisztráltak - mondta az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa csütörtökön az Ifjúsági Garancia elnevezésű szakmai konferencián Budapesten.

Navracsics Tibor jelentős eredménynek értékelte, hogy a 2-12 hónapig terjedő programra Olaszországból 3424 jelentkezés, Spanyolországból 2879, Portugáliából 2406 regisztráció érkezett, tehát nagy az érdeklődés az olyan országokban, ahol viszonylag magas az ifjúsági munkanélküliség.

A regisztráció lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy egy másik országban gyakornoki programot kezdjenek és a későbbi elhelyezkedést elősegítő készségeket sajátítsanak el - mutatott rá az uniós biztos. (MTI)