Idén jóval többet kereshetnek a diákmunkások

18/04/17 kedd
ujnemzedek.hu
A munkaerőpiacra jellemző béremelkedés a dolgozó diákokat is érinti: míg korábban nem volt ritka az 5-600 forintos órabér, idén már nem nagyon lehet 1000 forint alatt fizető munkákat találni. Szerencsére!

Sokan vannak, akik suli, főleg egyetem mellett munkát vállalnak: nemcsak a megélhetési költségeket fedezheti, vagy a zsebpénzt egészítheti ki, de tapasztalatnak sem utolsó. Nekik jó hírünk van, ugyanis érezhetően nőtt az elmúlt pár évben a magyar diákmunkások átlagfizetése. Míg korábban a középiskolások és a főiskolások, egyetemisták egyaránt találkozhattak nettó ötszáz-hatszáz forintos órabérekkel, ma már csak elvétve találni olyat, ahol ezer forintnál kevesebbet ajánlanak a munkáltatók a tanulóknak.


Fotó: Pixabay

"Vannak diákok, akik csak alkalmi jelleggel egy-egy napra vállalnak munkát, többségük azonban egész évben folyamatosan dolgozik" – mondta a Magyar Hírlapnak Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője. A diákok minden esetben legalább a mindenkori minimálbért, illetve középfokú végzettséget igénylő pozíciók estén a garantált bérminimumot kapják. Az átlag bruttó óradíjak a feladat típusától, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől is függnek, 

Budapesten fizikai, egyszerű adminisztratív feladatkörökben ez 950-1100, gyakornoki pozíciók esetén 1000-1200, információtechnológiai feladatok esetén 1200-1500 forint óránként. 

Vidéken a budapesti óradíjakhoz képest átlagban tíz-tizenöt százalékkal alacsonyabb fizetésekre lehet számítani, de ez is legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum összege. 

"Viszonylag hosszú ideje vagyok tagja ennek a rendszernek, és azt látom én is, hogy a fizetések növekedtek. Azt gondolom, hogy aki valamire gyűjt, vagy csak egy kis zsebpénzt szeretne, annak pár óra munka hétvégén nem fog gondot okozni. Aki viszont már nagyobb mennyiségre vágyik, annak nehéz dolga van, de a lehetőség megvan mindenkinek" – mondta el a lapnak Tóth Balázs, budapesti végzős gimnazista. Általában az informatikai munkák a legmagasabb órabérben meghirdetett lehetőségek, de a mérnöki állások is jól fizetnek – mondta Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingszakértője. 

Országos Diákmunka Konferenciát szervez az Új Nemzedék

Az Új Nemzedék Központ 2018. április 24-én Országos Diákmunka Konferenciát szervez Budapesten a diákmunka kínálati és közvetítői oldalának szereplői, valamint az idénymunkát, a gyakorlati és gyakornoki lehetőségeket kereső fiatalok számára.

A konferencia küldetése, hogy összekösse a diákokat foglalkoztató cégeket és a leendő munkavállalókat, valamint, hogy segítsen a fiataloknak munkatapasztalatokat szerezni és ezáltal fejlődni.

Akár diák vagy, aki munkát keres, akár olyan cégnél dolgozol, amelyiknek szüksége van diák munkaerőre, akár a diákmunkaközvetítő cégnél vagy, mindenképpen érdemes részt venned ezen a konferencián.

A konferencia ingyenes, de a jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött. További infókat és a jelentkezési lapot ezen a linken találjátok.

Forrás: MTI