Honnan tudom, hogy alkalmas vagyok az állásra?

16/12/20 kedd
ujnemzedek.hu
A legtöbben nehezen bírják ki, hogy ne jelentkezzenek szinte mindenre, ami egy kicsit is szóba jöhet pedig valójában nem is biztos, hogy megfelelnek a feltételeknek.

Álláskereséskor a legtöbben szinte minden lehetséges helyre jelentkezünk, ami csak egy kicsit is megfelel a végzettségeinknek és bízunk a nagy számok törvényében. Persze ez nem mindig célravezető. Sőt, kifejezetten csalódottak lehetünk, hogy „mennyi mindent megtettünk” és semmi haszna.

kép: Pixabay

Érdemes egy kis önvizsgálattal kezdeni: mi az, amihez valójában megvannak a képességeink, végzettségünk és a tapasztalatunk?

Ne csapd be magad:

-Piacképes diplomám/szakvégezttségem van, bárhova felvesznek - nem igaz, ráadásul gondolj bele, hogy csak veled együtt mennyien végeztek azon a szakon.

-Nagy és ismert céghez jelentkeztem, tutti, hogy jó pénzt adnak - a cég valószínüleg pont annak köszönheti sikerét, hogy nem szórja a pénzt. A pályakezdő, mindig pályakezdő.

-Menedzser szakon végeztem, tehát vezető pozícióra jelentkezem - khm...

-Felesleges a szakmai gyakorlat, úgyis csak kávét kell főznöm - meglehet, hogy megkérnek egy-egy kávé elkészítésére, de kit érdekel, ha közben elleshetsz néhány praktikus dolgot az adott szakmáról, ráadásul kapcsolatokat is építhetsz.

Értelemszerű, hogy a cégeknél, amikor először a kezükbe veszik az önéletrajzunk, azt nézik meg, hogy milyen iskolákat végeztünk illetve milyen munkakörökben dolgoztunk, így ha ezek nem stimmelnek máris kiestünk.

A hirdetés olvasásakor, amikor oda jutunk, hogy milyen elvárásokat támaszt a cég, érdemes egyesével kipipálni azokat, amelyekkel valójában rendelkezünk. Nem érdemes a hiányzó dolgokat belehazudni az önéletrajzba, hiszen élőszóban simán lebukhatunk, de ami rosszabb felvesznek és nem leszünk képesek elvégezni az adott feladatot.

Ne ugorjunk túl nagyot, de a visszalépés sem jó megoldás. Hogy mit jelent ez? Egyszerű, ha mondjuk eddig kreatív munkát végeztünk (és ezt tanultuk és jók is vagyunk benne) ne jelentkezzünk olyan munkára, ami kevés gondolkodással és rengeteg monotonitással jár. Ha magasabb pozíciót célzunk meg, mint amiben korábban dolgoztunk akkor maxmimum egy lépcsőfokkal lőjünk feljebb, amennyiben munkatapasztalatunk már feltételezi ezt.

Ezekre figyelj oda még

A kamu: magas fizetés ígérte képzettség, gyakorlat és munkatapasztalat nélkül. Gyanús lehet, ha a hirdető cégről még a neve sem derül ki, pedig minden esetben érdemes csekkolni őket a netes keresőkben.

A biztos bukta: Szinte biztos, hogy valami nem  stimmel, ha már hónapokon keresztül hirdetnek egy adott munkát.