Hogy mi? Ha a barátaid közelében élsz, akkor neked igen rossz az életed?

18/08/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sőt: még keresni is kevesebbet keresel. Nem mi mondjuk, ez a kutatás itt.

Van egy mérőszám, amit ebben a tanulmányban mutattak be a kutatók, és ami arról szól: ki kivel barátkozik, és ez milyen társadalmi, illetve gazdasági körülményekkel áll kapcsolatban, azaz mit árulnak el rólad (a  melódról, a körülményeidről) a kapcsolataid. Ez lett a Social Connectedness Index, röviden SCI, szabadfordításban

Kapcsolati Index.

Hamar kiderült, hogy ebből mennyi más okosság is kiderül egy emberről. Ahogy azt a portfolio.hu írja, ilyen pl. 

a fizetésünk, az iskolázottságunk és a várható élettartamunk.

Nagyon durva, de a dolog stimmel - pl. itt egy ábra, ami a fizunk és barátainktól való távolságunk kapcsolatát mutatja be:

Ezek szerint minél közelebb vannak a barátaid, annál kevesebbet keresel. AMI KEMÉNY. A dolgohoz jobban értő gazdasági portál ezt így magyarázza: "Ezek az eredmények természetesen nem oksági kapcsolatot mutatnak, vagyis nem azt mondják, hogy attól fogunk kevesebbet keresni, hogy csak a közelben lakókkal barátkozunk, hanem pusztán azt, hogy jelenleg ez az együttállás látszik. De lehet, hogy valami teljesen más a dolog oka, vagyis egy haramdik tényező okozza az egészet. Például az, hogy a jobb társadalami helyzetben lévők mobilisabbak, ezért több helyről szereznek barátokat."

És te? Közel laksz a spanjaidhoz?