Hiányszakmák toplistája 2018-ban és 2019-ben

18/04/17 kedd
ujnemzedek.hu
Kíváncsi vagy, mely szakmákban lehet a legkönnyebben elhelyezkedni, és jól keresni? Cikkünkből kiderül!

Szeretnél biztosan állást találni? Olyat, amivel jól is lehet keresni? Manapság ez nem olyan nehéz Magyarországon. Számos olyan szakterület és iparág van, ahol nagyon komoly szakemberhiány van. És ezek között nem csak fizikai munkák vannak, hanem nagyon sok a képzettséget igénylő, szellemi munka is.

Most azokat a területeket szedtük össze, amelyek a legkelendőbbek lehetnek a következő 1-2 évben.

A legkeresettebb hiányszakmák 2018-ban

A Magyar Közlöny egyik friss kiadványában megtalálhatóak azok a szakmák, amelyekre a legnagyobb az igény Magyarországon, és amelyekre ösztöndíj is igénybe vehető OKJ-képzéseken keresztül. Ráadásul mindezt megyékre bontva lehet megnézni itt.

A legkeresettebb szakmákat jellemzően két nagy csoportba lehet osztani:

• Kékgalléros munkakörök: fizikai, kétkezi munkák
• Fehérgalléros munkakörök: szellemi munkák

Fizikai, kétkezi munkák

Ha szétnézünk egy álláskereső portálon, akkor a legnépszerűbb hirdetési kategóriák listáját a szakmunka vezeti.

Ebbe a kategóriába tartoznak például az alábbi munkák is: ács, asztalos, épület- és szerkezetlakatos, gázszerelő, gázterv készítő, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, ápoló, kőműves, hegesztő, ipari gépész, pék, szerszámkészítő, női szabó, villanyszerelő, virágkötő és virágkereskedő.


Fotó: Christoper Burns, Unsplash

Emellett vannak kiemelkedő területek is. A logisztikai iparágban és főként a kamionosoknál olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy az már az ágazat nemzetközi versenyképességét is akadályozza, gátolja. Emellett a vasúttársaságok és személyszállítási cégek is komoly utánpótlás problémákkal küzdenek. Ezen a hiányon és problémán képzéssel és jogszabályi változtatásokkal igyekeztek javítani. Ezért évek óta 21 éves kor helyett már 18 éves kortól meg lehet szerezni a C kategóriás vezetői engedélyt belföldi forgalomra. Ez pedig bővíti a munkaerőpiaci kínálatot ebben a szegmensben.

Fehérgalléros, szellemi munkák

A munkaerőhiány viszont nem csak a termelőszektort, a logisztikát és a fizikai munkát igénylő ágazatokat érinti, hanem a szellemi munkákat igénylő ágazatokat is.

Ebbe a kategóriába olyan munkakörök taratoznak, mint a mérnök, informatikus, orvos.


Fotó: Pixabay

Hatalmas a munkapiaci kereslet a képzett mérnökök, informatikai szakemberek, szoftverfejlesztők iránt. Ők ráadásul az egyik legjobban kereső rétegbe tartoznak, havonta akár több százezres fizetést is haza tudnak vinni. Nagyon sok kisebb és közepes hazai szoftverfejlesztő cég van a piacon, de akár nagy nemzetközi vállalatoknál is könnyen el tud helyezkedni egy jobb fejlesztő.

Orvosok között a szakorvosok, szakfogorvosok (például szájsebész, gyermekfogász, parodontológus), szakgyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok képzését és elhelyezkedését ösztöndíjakkal segítik a Rezidens Támogatási Program keretében.

Hogyan tovább? 

Az okos szakmaválasztáshoz gyakran társul a biztos megélhetés is. A jól megválasztott munkaterület akár egy egész életre stabil anyagi és egzisztenciális lehetőséget teremt sokak számára. Ezért érdemes jól átgondolni, hogy milyen területen akarunk elhelyezkedni.

Az egyik legjobb módja annak, hogy stabil, jól fizető munkát kapjon valaki, hogy megfelelő motivációval és szakképzettséggel rendelkezzen. Ehhez jó fejlődési utat jelenthet az önképzés és az önfejlesztés. Illetve ha az adott területhez képzettséget igazoló papírra is szükség van, akkor érdemes szétnézni az OKJ-s képzések között, ahol több szakmára és területre vonatkozóan is vannak támogatott képzések. Így már a képzés finanszírozásával se kell sokaknak bajlódni, és elég a képzés elvégzésére koncentrálni.