Helyzetek, amikor inkább ne szólalj meg a melóban

16/11/21 hétfő
ujnemzedek.hu
Ha nincs semmi mondanivalód, érdemesebb hallgatni. De ebben a válogatásban nem is ez a legokosabb tipp.
A Mashable egy korábbi cikkében rakott össze egy tök jó válogatást arról, amit a szüleink elintéztek annyival, hogy ne szólj szám, nem fáj fejem. Vagyis mikor nem érdemes kinyitnia a munkahelyén az embernek a száját azért, hogy szavak essenek ki rajta?
 

1. Ha kérkednél, ahelyett, hogy csupáncsak megosztanál

A cikk írója szerint ez a Facebook-kor igazi átka. A felvetés valahol jogos: vajon a rengeteg boldog vakáció, pompás kaja, borzasztóan elképesztő párkapcsolat azért kerül-e fel a közösségi oldalra, mert szimplán csak azt szeretnénk, hogy mások lássák az örömünket, vagy azért akarjuk, hogy az örömünket lássák, hogy irigyek legyenek ránk? 

 


(kép: giphy)

A szakértők szerint ehhez hasonlóan érdemes feltenned magadnak a melóhelyeden is a kérdést - vajon azért szólalok meg, mert hozzá akarok tenni a beszélgetéshez (mert teszem azt fontos infóm van róla), vagy csupán ki akarok tűnni a csoportból? 

2. Ha a másik jusz sem akar egyességre jutni

Azaz inkább magával vitázik, minthogy veled tenné. A cikk szerint a tárgyalófél olykor (főleg, ha gyakorlatlan) hajlamos egyfajta negatív spirálba kerülni - például egy ajánlatot, amit ő tesz, szinte azonnal visszavon, úgy gondolva, hogy nekünk az nem lenne megfelelő, és így tovább. Ilyenkor - mivel az illető láthatóan simán csak bizonytalan - egyszerűbb, ha hagyjuk, amíg kifogy belőle a szusz.

 


(kép: giphy)

 

3. Ha fogalmunk sincs arról, hogy miről van szó

Az ember ugyanis olyan, hogy egyszerűen nem bírja a (főleg hirtelen beálló) csendet. Kényelmetlen érzés, ezért az ember inkább beszél, és előfordul, hogy ez esetben hatalmas butaságokat mond. Nehéz megállni, de attól, hogy mindenki befogta a száját körülöttünk, nekünk nem kell feltétlenül megszólalnunk.


(kép: giphy)

4.  Ha kérdeztünk valamit

Ez a másik, ami egyértelműnek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, mind ismerünk olyat, aki meg sem várja a választ, azonnal közbevág. Oké, ez így leírva nagyon nehéz megérteni, de aki átélte, tudja milyen érzés - mert mi az üzenet? Hogy valójában nem is voltunk kíváncsiak a másik véleményére. 

 

5. Amikor elkezdesz egy prezentációt

Erre nem számított a kedves olvasó, ugye? Pedig a Mashable szerzője szerint ez egy baromi hatásos technika arra, hogy felkeltsd a hallgatóság figyelmét. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a.) átvered őket egy kicsit azzal, hogy zavarban vagy/nem tudsz semmit, illetve b.) elkezdenek neked szorítani, hogy szedd már össze magad, és kezdje bele. Ez pedig annyira jó trükk, hogy szinte azonnal kipróbálnánk a csendben levést.