Ha okosak vagyunk, a robotok nem elveszik, hanem megteremtik a munkát

18/03/23 péntek
ujnemzedek.hu
Valakinek le kell gyártani ezeket a gépeket ugyanis. Ugyanez igaz a mesterséges intelligenciára is.

A jövő munkavállalói még be sem léptek a munkaerőpiacra, mégis, a para már most is hangos - egyszerűen annyira fejlődik a tudomány, hogy a sci-fi,az már nem is az ajtókon kopog, hanem belakta az életünket. Vagyis az van, hogy akkor most

a robotok elveszik-e a munkát, vagy nem veszik el?

Na most, ha hihetünk egyes felméréseknek, akkor a dolog nem ilyen egyszerű, sőt, a Capgemini technológiai tanácsadó csoport szerint támogatja a Mesterséges Intelligencia munkahelyeket teremt, nem pedig megsemmisíteni őket. A felmérésben résztvevő cégek 83% -a számolt be arról, hogy a MI létrejötte új munkahelyeket hoz létre. Merthogy egyrészt ezeket meg is kell építeni.

Képtalálat a következőre: „kiborg”

Másrészt a cég szerint a képlet egyszerű: ha robotokra cserélnék a cégek az alkalmazottaikat (kitéve őket ezzel annak, hogy pénz nélkül maradnak) konkrétan a fizető közönségüktől szabadulnának meg.

Ez nem "robot vs. ember", ez "robot ÉS ember" - dolog

A Forbes cikke szerint ez nemhogy megakadást kellene jelentsen a robotok megjelenése, hanem pont, hogy új lehetőségeket kellene teremteniük. Ez egy többszereplős dolog: mind a társadalomnak, mind a cégeknek, mind pedig a hétköznapi embereknek meg kell változtatnia a hozzáállását ehhez a robottémához.

A melók felét hamarosan gépek végzik, de a kieső munkaerő újraelosztásával megoldható, hogy ne legyen globális tragédia a munkanélküliségből – derül ki a McKinsey Global Institute üzleti tanácsadó által készített jelentésből.

2055-re a munkák 50%-a automatizálva lesz, azokkal a gépekkel, amelyek már most képesek elvégezni a feladatok 30%-át a jelenlegi munkahelyek 60%-án. Ez az időpont kitolódhat a politikai akarattól és a közhangulattól függően, de a jelentés szerint már most fel kell készülnünk a változásokra.

 A dolognak némileg ellentmond, hogy például a GE európai és oroszországi adminisztratív folyamatait ellátó GE Hungary budapesti szolgáltató központjában 19 robot segíti az ott dolgozó mintegy kétezer ember munkáját. Persze akadnak robotok, akik tuti nem veszik el a munkánkatmondjuk ha mosodás vagy, akkor inkább jobb, ha aggódni kezdesz.