Gagyi a főnök ötlete? Így húzd ki a méregfogát

17/02/01 szerda
ujnemzedek.hu
Négy technika azoknak, akik nem értenek egyet a főnökkel, de nem tudják, hogyan közöljék ezt vele.

A baráti ötletelések természetes velejárója, hogy félkész, sokszor átgondolatlan ötleteket dobunk be, amit aztán vagy kiröhögnek a többiek, vagy tovább fejlődik a gondolat, és lesz belőle valami. Esetleg csak csöndben néznek, ahogy meghallják, és magukban ássák el az ötletet bármiféle reakció nélkül, te meg egy idő után már nem erőlteted tovább.

 

Hasonló a helyzet a munkahelyi megbeszélések, brainstormingok esetében is, de ott kicsit problémásabb lehet, ha fröcsögve kiröhögünk egy munkatársat, vagy elkezdjük folyamatosan szívatni a meggondolatlan beszólása miatt. Még komolyabb a helyzet, ha a főnöködnek van olyan ötlete, ami szerinte korszakalkotó, te viszont meg vagy róla győződve, hogy teljes ostobaság, félreviszi a projektet, károkat okoz a cégnek, lassítja a munkafolyamatokat vagy felesleges időpocsékolás az egész.

Az, hogy milyen sikeresen tudjuk felhívni a főnök figyelmét arra, hogy az ötlete rossz, nagyban függ a munkahely és a munkavégzés jellegétől, a személyes kapcsolattól, a megoldandó problémától, a saját ambícióinktól és a munkatársak támogatásától.

Ha nem akarod elrontani a viszonyotokat vagy még rosszabbul érvelni, mint ő, használd a most következő négy technika egyikét.

1. Kérdezz

Az egyik leghasznosabb eszköz, amelyet minden vitás helyzetben használhatsz, akár a barátoddal, szerelmeddel, szüleiddel vagy tanáraiddal keveredsz konfliktusba. Az éjszakai kidobók esetében ugyan nem mindig működik 100%-osan, de meg lehet próbálkozni vele. Ha a főnököd szuper ötlete szerinted nem olyan szuper, sőt egyenesen tragikus, valószínűleg nem fogod ezt egyből az arcába vágni. Ha viszont magadban józanul átgondolod, hogy mi a hiba az ötlettel, rájössz, hogyan kell kérdezned, hogy ő is rájöjjön. Ezzel a technikával összetűzés nélkül lehet elvezetni addig, hogy belássa, csak elsőre volt forradalmi az a logóterv, csapatépítő helyszín, vagy értékesítési stratégia. Vigyázz, mert ha túlzásba viszed a kérdezgetést, kínosan okoskodónak tűnhetsz!

2. Hívd fel a figyelmét a következményekre

Ha a főnök nagyon elszáll, hajlamos homályosan látni a valóságot, és mindent pozitívabban felfogni. De ennek ellenére racionális lény, ha rávilágítasz a konkrét következményekre, amelyet az ötlete kivitelezése eredményez, és felfogja, hogy az nem a kívánt állapot, lassan vissza fog térni a földre. Ehhez azonban az kell, hogy te tisztán lásd a projekt esetleges kimenetelét, és ezt ügyes érveléssel add elő.(forrás: Pixabay)

3. Ajánlj alternatívát

Találj valami pozitívat az ő ötletével kapcsolatban, aztán arra építve ajánlj egy alternatív megoldást. Ezzel a technikával nem jön le úgy, hogy neked van egy saját ötleted és azt akarod mindenáron megvalósítani, hanem elismered az ő ötletének hasznos részét, majd azzal állítasz párhuzamba egy fejlettebb változatot. Ha racionálisan gondolkodik, akkor belátja, hogy van más lehetőség is, mint az ő világmegváltó csodája. Az persze nem biztos, hogy a te ötleted lesz a befutó - és nem is ez a cél -, de ha már látja, hogy van alternatíva, nyitottabban lesz az új gondolatokra.

4. Fogd be a szád

Többször elhangzott, hogy a főnököd valószínűleg racionálisan gondolkodik, hiszen valami miatt csak ő a főnök. Vannak esetek azonban, amikor annyira megrészegül a saját ötletétől, hogy tényleg nem lát az orránál tovább, és túl kockázatos lenne ebbe belezavarnod. Ha az álmai miatt nincs közvetlen veszélyben az állásod, a csapatod vagy akár az egész munkahelyed, akkor azt is teheted, hogy nem teszel semmit. Befogod a szád, és kivárod, hogy mi lesz a vége a sztorinak.

Akármelyik technikát is választod, arra mindig emlékezz, hogy a vállalati hierarchia nem véletlenül van felépítve úgy, ahogy, és oka van annak, hogy te a főnököd felügyelete alatt dolgozol. Ennek alapján dönts, hogy kérdezel, felvázolod a várható eredményeket, másik megoldást javasolsz vagy egyszerűen csöndben maradsz. Esetleg ezek kombinációja.