Furfangos álláskereső módszerek

16/11/14 hétfő
ujnemzedek.hu
Leona Chu szeretett volna egy nagy ügynökségnek dolgozni, de tudta, hogy a hagyományos „beadom az önéletrajzom és várok” jellegű taktika itt most nem fog működni.

Persze ez nem csoda. Köztudott, hogy a betöltetlen pozíciók nagy része nem is kerül meghirdetésre, hanem a megbízható kapcsolatrendszeren keresztül töltik fel. Ha mégis nyilvános lesz, akkor legalább száz önéletrajz fog beérkezni, és sokszor már számítógépes program választja ki, hogy melyik a releváns a munkaadó számára.

Na, ezen a folyamaton fordított Chu. A  Facebookon feladott egy hirdetést, amit úgy targetált, hogy a kiválasztott cég munkatársai lássák. Így nézett ki.

Chu azóta a Work4-nál dolgozik.

Mark McDonald programozóként úgy tudott szert tenni egy nagy előnyre, hogy kinézett magának 4 nagy vállalatot, és mielőtt jelentkezett hozzájuk, külön weboldalt készített mindegyik eshetőségre. Mindenhonnan visszahívták, és azóta a Google-nél melózik.

Volt olyan jelölt, aki egy cipősdobozt küldött a cégnek, benne egy cipővel, amin volt egy kis megjegyzés: „már megvetettem nálatok a lábam”.

Egy másik beírta az önéletrajzba, hogy Kviddics-szakon végzett, és pont mázlija volt, a főnök rajongott a Harry Potter-világért, ezért behívta interjúzni.

Tippek, amiket jó, ha szem előtt tartasz:

Vagy durranjon nagyot, vagy semekkorát: ha meg tudod csinálni úgy, hogy az türközze a kreativitásodat, de mellette ízléses is legyen, akkor hajrá. Viszont ha nem vagy biztos magadban, inkább válaszd a hagyományos módszert.

Ne felejtsd ki az alap dolgokat: hiába tud zenélni az önéletrajzod, ha nincs rajta az elérhetőséged.

Fontold meg a hagyományos önéletrajz csatolását: lehet, hogy nem árt a szuper CV mellé a biztonság kedvéért csatolni a hagyományosat is.