Fojtogat a főnök? Simán lehet, hogy nem csak képzeled!

18/09/24 hétfő
ujnemzedek.hu
A főnök, ha kihasznál, az instant gyomorfekély, rettenetes stressz, és borzalmas élmény. Így ismerd fel, ha hülyét csinál belőled.

Érdemes különben az inc.com hetes darab tippjét összehasonlítani azzal, hogy milyen is a bántalmazó párkapcsolat - bámulatos párhuzamokra bukkanhat, aki képes összehasonlítani a kettőt. (Amúgy meg, ha már itt tartunk, a bántalmazó kapcsolat tüneteiről mi is elég hosszan írtunk - nem pont ugyanaz, de vannak közös metszéspontok...)

Akkor most nézzük, miről ismerkszik meg egy vérbeli manipulatív boss. 

1. Bűntudatot kelt 

Vagyis manipulál. Ennek legfőbb oka, hogy TÉGED LEHET: Dr. George Simon, a téma szakértője szerint az ilyen főnök arra játszik rá, hogy lelkiismeretes arc vagy, akinek meg lehet nyomni a bűntudat-gombját. Ez a főnök szemszögéből nem más, mint egyfajta boostolás, még akkor is, ha különben egy nettó mocsok dolog. 

2. Kussol

Nem válaszol az e-mailekre, figyelmen kívül hagyja a megkereséseket. Preston Ni, a Foothill College kommunikációs tanulmányainak szerzője és professzora szerint ez egy olyan elmejáték, amelynek a célja, hogy tovább erősítse pozícióját - már azt, hogy ő nélkülözhetetlen. 

3. Bűnbakot csinál belőled

Ez kicsit az első rokona - annyi különbséggel, hogy a hárítás a fő fegyvere a főnöknek. Ha észreveszed, hogy SOSEM ő a hibás, ha valami balul üt ki a projektben, ha mindig hárít és terel, akkor a te főnököd, az bizony mérgező arc.

4. Eltorzítja a tényeket

Folyamatosan hazudik. A két, már emlegetett szaki, Simon és Ni egyetértenek abban, hogy a durván borzalmas főnök egyszerűen MUSZÁJ, hogy ne mondjon igazat - szóval vagy ferdít, vagy simán csak belemondja a szemedbe a nemigazat. A hazugság a manipuláció lényege, és a rossz főnök igazi professzora a hazugságnak.

5. Felemeli a hangját, és rád szórja a negatív érzelmeit

Úgy érzed magad a megbeszélések után, mintha egy nagyon rossz matekóra lenne mögötted, ahol épphogy nem vertek meg, mert elrontottad a csonka gúlát? Ordít a fickó, mint a fába szorult féreg? Na, akkor a főnököd egy barom.

6. Megélhetési szarkasztikus

Folyamatosan megjegyzéseket tesz a külsődre, a megjelenésedre, a munkádra - nem offenzíven, hanem szarkasztikusan, alattomos módon. Ezzel csak tovább erősíti  a pozícióját - hiszen egy jó munkaerő óhatatlanul teperni fog a Nagy Ember kegyeiért.

7. Nincs benne semmi rugalmasság

Olyankor hivatkozik arra, hogy "ezt írja elő a jogszabály", amikor más - jó fej - főnök sosem tenné. Túlórákat kér számon, aláírt papírokkal vagdalkozik - visszaél azzal, hogy te vagy a beosztott, és semmiképp sem enged a dolgokból egy jottányit se.