Fizuemelés kéne? Mondjuk, mikor és hogy ne kérd!

18/08/28 kedd
ujnemzedek.hu
Nem szereted a melódat, és csak a fizuemelés miatt maradnál? Nem írtál listát a PROságaidról? Akkor lehet, hogy buktad.

A fizuemelés jó, a fizuemelés szükséges, a fizuemelés bearanyozhatja a legrosszabb napot is. De fizuemelést nem kér csak úgy az ember, arra fel kell készülni, azt nem szabad elkapkodni. És vannak helyzetek, amikor 

egyszerűen nem engedheted magadnak azt a luxust, hogy elkapkodd a lehetőséget.

Itt már összeszedtünk 19 gifet arról, milyen érzés fizetést kapni. Itt arról írtunk, hogy a fiatalok 36 százaléka nem csak előléptetést remél, 44%-uk egyenesen úgy gondolja, hogy az idén fizetésemelést fog kapni. 

Feltéve, hogy nem követik el ezeket a hibákat itt.

Nem szereted a melódat, és csak a fizuemelés miatt maradnál

Ennek megfelelően nincsenek eredményeid, nem nyertél nagy megrendelést, nem készülsz el időben a munkáiddal, és teszel az egészre. Nem a legmotiválóbb helyzet, ugye? Pláne akkor, ha pénzről van szó. Jusson eszedbe: ahhoz, hogy a cég költsön rád, villantanod kell, nincs mese.

Nem írtál listát

Emelést kunyerálni konkrét érvek nélkül képtelenség. A legegyszerűbb, ha fogsz egy papírt, egy tollat, és összeírod, miért érdemelnél plusz zsét - csak aztán nehogy meglepődj, hogy semmi okos nem jut az eszedbe (lásd: első pont.). A thebalancecareers.com tippje teljesen logikus: ahhoz, hogy meggyőzően tudd előadni a kérelmedet a Bossnak, neked is tisztában kell lenned a dolgokkal. Sőt, egy jópofa word doksi teljesen érthető pontokba szedve még duplán meggyőző lehet.

Nem vasaltál inget

Vagyis a star warsos pólódban estél be a fizuemelős meetingre. Értjük, hogy laza vagy, de azért ez tipikusan az a szitu, amikor meg kell adni a dolog módját: ha nyakkendőt/körömcipőt nem is, de azért valami komolyabb cuccot varázsolj már elő a szekrény aljából, hé!

Nincs B terved

Az elutasítás akkor a legegyszerűbb, ha egy szimpla eldöntendő kérdésre kell a főnöknek válaszolnia - azonban, ha az Igen vagy Nem helyett ott a Vagy szócska is, máris tárgyalópozícióban találhatod magad. Mert pl., ha kialkudsz magadnak a fizuemelés helyett mondjuk egy nyelvtanfolyamot, amit a cég áll, máris beljebb vagy kicsit annál, mintha ott maradtál volna hülye pofával.

E-mailben kéred

Komolytalan húzás, nem is érdemes túlbeszélni - ez egy olyan műfaj, ami követeli a személyes találkozást. Időpontot egyeztetni persze tökéletes az e-mail, de azért na.

Nem jókor kéred

Épp stresszes a főnök, épp ebédelni menne, épp reggel kapott durrdefektet, épp egy büdös nagy tender közepén vagytok. Egyszerűen figyelni kell az időzítésre - az, hogy jó fej vagy, csak növeli az esélyeidet. (Különben ez határos azzal, hogy arra blazírozol, hogy infók jutnak el hozzád a kollégák fizujáról - nem elegáns hozzáállás, na.)

Ultimátumot adsz

Vagyis a munkádat veszélyezteted. Ultimátumot adni csak akkor ér, ha nincs semmi DE SEMMI vesztenivalód - tedd a szívedre a kezed, a mostani fizudnál csak rosszabb lehet, ha EGYÁLTALÁN nincs fizud.

kiemelt kép: Isaiah Rustad on Unsplash