Ezt csináljuk, ha nincs pénzünk beindítani a vállalkozásunkat

16/09/27 kedd
ujnemzedek.hu
Ha zseniális ötlet már megvan, és a lelkesedéssel sincs probléma akkor jöhetnek az apró trükkök.

Elkészítettük az induláshoz szükséges költségvetést, ráadásul igencsak szorosra húztuk a nadrágszíjat és rádöbbenünk, hogy így sincs elég tőkénk a vállalkozás indításához. Az Entrepreneur magazin szakértői azonban azt mondják, ilyenkor sem kell még feladni a dolgot. A titok szerintük abban rejlik, hogy megfelelően kell összekombinálni a készségeinket, a lehetőségeinket, a marketing eszközöket és a munkaerőnket.

Egy ilyen képlet önmagában inkább csak okoskodásnak tűnhet, de szerencsére a vállalkozáshoz értő szakemberek részletesebben is kifejtik, hogyan is hozhatjuk ezt össze a gyakorlatban.

Csinálj valamit!

Hozzunk létre valami egyszerű terméket, amit el tudunk adni, így szerezve pénzt a vállalkozás beindításához. Igaz az alapanyagok beszerzése itt is jár minimális költséggel, de anélkül nincs üzlet.  

Ilyen dolog lehet a házi készítésű gyertya, ékszer vagy a fából készített dísztárgyak és játékok. Kis keresgéléssel bármelyik termékcsoporthoz találunk olyan online-piaci felületet vagy hirdetési oldalt, ahol elkezdhetjük ezeket értékesíteni.

Továbbadás

Az egyik legősibb haszonszerző módszer. Vegyünk meg valamit és adjuk el drágábban. Ehhez persze vagy nagyon ügyes marketingszöveg kell vagy valami extra, amit a termék mellé tehetünk. A legegyszerűbb, ha valami olyat találunk, amit egy kis tisztogatással vagy szerelgetéssel máris értékesebbé tudunk tenni, de akár csaphatunk egy „garázsvásárt” is azokból a holmikból, amire már nincs szükségünk.

Eladni az agyunkat

Nem szervkereskedelemről van szó, hanem arról, hogy értékesítsük azt a tudást, amivel mások nem rendelkeznek. Ilyen egyszerű dolog lehet, hogy számviteli ismereteinket piacra dobva vállaljuk adóbevallások elkészítését vagy diákok korrepetálását egy-egy tantárgyból. Ide tartoznak olyan „egyszerűbb” munkák is, mint a fűnyírás, kutyasétáltatás vagy a takarítás.

Barter

Úgy tűnik a vállalkozási guruk egyértelműen a legősibb kereskedelmi formákhoz nyúlnak vissza, ha a költségcsökkentésről van szó. Ilyen természetesen a barter is, ami nem más mint, cserekereskedelem.

A legegyszerűbb formája persze a termékek cseréje tehát van valamim, amire neked van szükséged és neked van valamid, amire nekem. Azonban nem csak tárgyakat cserélgethetünk, hanem szolgáltatásokat is. Így egy kicsit visszanyúlva az előző ponthoz felajánlhatjuk valakinek, hogy létrehozzuk a honlapját, ha ő cserébe ad egy új laptopot. Tovább bonyolítva a dolgot, kimeríthetetlen a variációk száma, ha újabb és újabb személyeket vonunk be a csere-kőrbe.

Ifjúsági Garancia? Próbáltad? Pedig a fiataloknak szól és beindíthatja a vállalkozásodat...

Nagyon fontos és jelenleg kiemelt állami cél is, hogy a fiataloknak könyebb legyen egy új vállakozást elindítani. Ezért jött létre az Az Ifjúsági Garancia Program, mely garantálja, hogy a létrehozott vállalkozást megalapítását követően (legfeljebb) hat hónapig támogatja a magyar kormány a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel. (A szövegben lévő linkre kattintva még több infót érhetsz el a dologról.)