Ezeket jobb, ha nem mondod el a kollégáidnak

18/07/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Avagy ha nem tudsz konstruktív lenni, inkább hallgass, valamint néhány szó arról, miért butaság, ha az utálatodat hangoztatod.

Jill Jacinto - muszáj leírunk: MILLENIAL CAREER EXPERT, avagy annak tudója, mire kell figyelnie egy z-generációs melósnak, most összeszedte, mit nem érdemes összedumálni a kollégáknak az irodában.

Mi máris hozzátennénk a saját tippünket így az elején

Ne cseszd fel egy grafikus agyát a hülyeségeiddel! Missing Missy teljes történetét itt találod.

1. Ha nem tudsz, csak negatív marhaságokkal hozzászólni valamihez

...akkor inkább ne szólj egy szót sem. Gondolj bele: életed során az időd nagy részét a melóhelyen töltöd, csak ugye ez nem csak rád vonatkozik, hanem a kollégáidra is. Tedd fel magadnak a kérdést: TE szeretnéd-e hallgatni, ahogy mások a negatív hozzászólásaikkal bombáznak CSAK ÚGY? Vajon mennyire jó azt hallgatni folyamatosan és menetrendszerűen, hogy "Ez a prezentáció totál szívás?" Ja, ugyanez vonatkozik arra is, hogy

2. "JAJJUGYUTÁLOMAFŐNÖKÖT"

Oké, és KIT ÉRDEKEL? ÉS különben meg ki kért rá, hogy szeresd? Benne volt a munkaszerződésedben? Jacinto szerint ez nem csak azért marhaság, mert senki nem kiváncsi rá, hanem mert mi van, ha igen - nem jó dolog, ha az emberről az a kép alakul ki a felsőbb körökben, hogy egy arcoskodó kis hatergombóc.

3. A dicséret sem mindig okés

A cikk kitér arra is, hogy az a jópofizást nem kell összekeverni az igazi dicsérettel, azaz, ha egy kollégának csak azért mondasz szépeket (Te vagy a legjobb marketinges az egész épületben!") hogy jóban legyél vele, az nem okés. Az igazság néha fáj, de tény, hogy abból még nem lett senkinek baja, ha befogta a száját valami kegyes hazugság helyett.

4. Ne beszéld ki az ügyfeleket

Mint ahogy a kollégákat se, naná. Egyfelől kellemetlen, ha azzal arcoskodsz a többiek előtt, hogy mik jutottak a füledbe XY-ról (hiszen akkor joggal gondolhatják, hogy őket sem kímélnéd hasonló helyzetben AKA te egy szimpla pletykafészek vagy), másrészt egyszerűen totál etikátlan, udvariatlan, és bunkó dolog. Nem szeretjük a bunkókat, ez van.

5. ÉS NE PLETYKÁLJ

"Megvan, hogy tegnap mit csinált a Kata a céges buliban? Jaj MEGHALSZ, ha ezt elmesélem, komolyan!" Csak aztán nehogy a te karriered haljon meg, öregem és babám.

Itt írtunk arról, milyen, ha egy haverod a kollégád, itt meg arról, hogy mit érdemes tudni a HR-esekről. Betalált a munkahelyi stressz? Akkor ezt olvasd el itt.