Ezek voltak a mostani milliárdosok első melói

18/05/17 csütörtök
ujnemzedek.hu
A milliárdosoknak sem volt egyből menő munkájuk és sok pénzük. A legtöbb már középiskolás kora óta dolgozott, így korán megtanulhatták, hogy takarékoskodjanak a bevételükkel.

Bill Gates

Még gimisként szeretett bele a számítógépekbe. Már ebben az időszakban kódot írt az amőba számítógépes változatára, de a gimiben ismerkedett össze Paul Allennel is, akivel aztán megalapították a Microsoftot. Persze nem ez volt rögtön az első közös vállalkozásuk! A 15 éves Gates és a 17 éves Allen legelső közös melója a forgalommérő Traf-O-Data volt. A középiskola után beiratkozott ugyan a Harvardra, de az ott töltött két szemeszter nem győzte meg arról, hogy ezt neki be kellene fejeznie, így inkább belevágott a Microsoftot fejlesztésébe. 

Warren Buffet

A mágnás már fiatalon több munkát végzett egyszerre, mint például: újságkihordás, autófényezés, flippergépek beüzemelése, de kereskedett golflabdákkal és bélyegekkel is. A csattanó pedig most jön! A fizetésést sosem szórta el, 16 éves korára 53 ezer dollárnak megfelelő összeget gyűjtött össze. 

Oprah Winfrey

A ma már tévéműsoráról és könyveiről ismert Oprah elég nehéz gyerekkort tudhat a háta mögött. Gyerekként egyik rokonától a másikig kellett vándorolnia, de 14 éves korában Nashville-be költözött az édesapjával, ami teljesen megváltoztatta az életét. Az iskolában nagyon jól teljesített, kiváló tanuló volt, emellett igyekezett mindenből kivenni a részét. Csatlakozott a retorikacsoportba, különböző médiával kapcsolatos dolgokban vett részt a suliban, majd 16 évesen már a helyi rádiónál dolgozott. A gimi után természetesen egyetemre ment, de ezt nem fejezte be, mivel ajánlatot tett neki egy televíziócsatorna. Nos, úgy tűnik, hogy jó döntés volt! 

Oprah Winfrey GIF

Mark Zuckerberg

A Facebook megteremtője már 12 évesen megcsillantotta tudását, amikor létrehozta a Zucknetet, ami édesapja fogorvosi rendelője és a lakásuk közti zavartalan kommunikációt biztosító csetprogram volt. Ezt követően gimisként épített egy streamelő platformot, amire az AOL és a Microsoft felfigyelt de mindkettejük ajánlatát elutasította. Az egyetemet ő is abbahagyta az első év után, hogy tökéletesre fejlessze a Facebook-ot. 

Elon Musk

A ma már mérnök, feltaláló, üzletembert már fiatal korában is foglalkoztatta az űr. 10 évesen az összegyűjtött zsebpénzéből megvette első számítógépét, majd két évvel később már programozott is rajta. Akkor egy Blastar nevű játékot akart készíteni, ami az űrben játszódik, de végül nem sikerült teljesen kivitelezni. A végső, játszható formáját csak 2015-ben nyerte el, amikor a Google egyik mérnöke valóban játszható videójátékká fejlesztette. Musk Dél-Afrikában érettségizett, majd  Kanadába költözött, de az egyetem második évét már Pennsylvaniában, egy üzleti egyetemen végezte el.

elon musk company GIF

Richard Branson

Student címmel indította el ifjúsági lapját 17 éves korában. Az első szám már 8000 dollárt hozott be neki, mivel eszesen árulta a hirdetési felületeket. ét évvel később postai szolgáltatással kiegészítve kezdett lemezeket árulni. Ebből nőtt ki a Virgin Records.

Phil Knight

A Nike alapítója mindig is szeretett sportolni: gimnáziumban atletizált, az egyetemen pedig középtávfutó volt. Fútó pályafutása során ismerte meg Bill Bowermant, aki az edzője lett - minden edzésen megbeszélték az aktuális dolgokat, miken lehetne javítani és olyenkor vitatkoztak arról is, hogy az akkori cipők, mennyire hasznavehetetlenek a futáshoz. Ez vezette el őket, hogy ketten megalapítsák a Nike elődjét, a Blue Ribbon Sports nevű vállalatot 1964-ben. 

Jeff Bezos

Az Amazon.com alapítója rengeteget dolgozott nagyszülei hatalmas farmján, ahol 4 és 16 éves kora között töltötte a szüneteit. Mivel rengeted munka volt a farmon, minden munkából ki kellett vennie a részét: volt, hogy szélmalmokat javított de, ha úgy hozta az feladat bikákat herélt. Volt, hogy a szülei farmján nevelt állatok húsát sütötte egy McDonald’sban - bár ez elég nagy hatást gyakorolt rá, nem pont pozitív értelemben. Egyszer annyira rosszul érezte ott magát, hogy lelépett onnan és barátnőjével nyári gyerektábort szervezett „DREAM Institute” néven.

Forrás: Business Insider, Üzletrész