Ez az öt kérdés szinte biztos elhangzik egy állásinterjún - ezek a válaszok

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Ha felkészülünk ezekre a kérdésekre, jócskán megnövelhetjük az esélyeinek a melóra.

Néhány év munkatapasztalattal és néhány állásinterjúval a hátuk mögött a legtöbben már nem lepődnek meg a kérdéseken. Csípőből lövik a válaszokat, sőt könnyedén kibújnak a csapdahelyzettekből is. Azonban a pályakezdőknek nincs meg ez az előnyük, de nekik sem kell aggódniuk.

 

Az egyik legnagyobb karrier portál, a Business Insider összegyűjtötte melyik az az öt kérdés, ami a legnagyobb valószínűséggel felbukkan majd egy-egy személyes találkozónál. Így ezekre akár előre is kitalálhatjuk a válaszokat, sőt tesztelhetjük is ismerőseinken mennyire meggyőző, amit mondunk.

 

Melyek a legfőbb erősségei/gyengeségei?

Semmiképp ne válaszoljuk, hogy mindenben zseniálisak vagyunk. Válasszuk ki azokat az erősségeinket, amiben tényleg jók vagyunk. Általában ez még könnyebben szokott menni. Azonban, amikor a gyengeségekhez érünk, akkor nem szívesen mondunk már rosszat magunkról. A szakértők azt tanácsolják, ilyenkor keressünk valami olyan dolgot, amiben nem vagyunk nagyon rosszak, de annyira kiemelkedőek sem. Ők példának a párhuzamosan végzett feladatokat (multi-tasking) hozzák. „Szeretek inkább priorizálni a feladatok között és inkább egyre koncentrálni, mint szétszórni a figyelmem” – ugye mennyivel jobban hangzik?

 


Fontossági sorrend  (kép: Pinterest)

 

Az önéletrajzában lévő „szünetekben” mivel foglalkozott?

Ahogy egyre több időt töltünk a munka világában lehetnek olyan időszakok, amelyek üresen maradnak az önéletrajzban. Ennek lehet az az oka, hogy nem találtunk munkát vagy olyan dologgal foglalkoztunk, amit nem tartottunk fontosnak az adott állásnál megemlíteni. Ilyenkor döntenünk kell, de az állástrénerek szerint érdemes az igazságot választani. Hiába nem tartottuk fontosnak mondjuk, hogy két irodai munkánk között egy ideig eladóként dolgoztunk lehet, hogy kifejezetten jól veszi ki majd magát az interjúztatónál a dolog.

 

Mondjon egy viccet!

Az amerikai portál által megkérdezett szakértők szerint bármennyire is hülyén hangzik, de ez egy valós és igen népszerű kérés. Egy biztos: a legtöbb ember egy ilyen váratlan helyzetben leblokkol és semmi nem jut az eszébe, még akkor sem ha a magánéletben a legnagyobb viccmesélőnek számít. Egy profi HR-es rengeteg dolgot le tud szűrni egy ilyen helyzetben a reakcióinkról és persze a viccből is. Nem árt végiggondolni milyen poénnal jellemeznénk szívesen magunkat.

 

Hogyan jellemeznék a barátai?

A felkészüléshez nincs is más dolgunk, minthogy feltesszük a Facebookon a kérdést a barátainknak és kiválogatjuk a legjobb válaszokat.

 

Hol szeretne tartani öt év múlva?

Ez ideális terep a pályakezdőknek, hiszen megmutathatják ismerik a vállalatot ismerik a pozíciókat és azt is tudják milyen lépcsőfokokon keresztül meddig lehet eljutni az adott idő alatt. Azonban ehhez nem árt ezeket az információkat előre beszereznünk.