És így éld túl a munkanap utolsó óráját

18/02/23 péntek
ujnemzedek.hu
Ez az a hatvan perc, amikor kronocsapdába loopolva botorkál az a rongyos, sánta idő. Nyugi, segítünk.

Várj, mutatjuk.

Így:

Képtalálat a következőre: „work bored gif”

Vagy így:

Képtalálat a következőre: „work angry gif”

Jó, hát persze hogy csak viccelünk, pedig itt is péntek délután van, és legszívesebben a mondat közepén itt hagynánk a francba az egé

Képtalálat a következőre: „work angry gif”

Na de NEM LEHET, hiszen még mindig hátra van egy óra. Egy lassú, szottyos, zsíros, szemforgatós hatvan perc. Szerencsére a lifehacker.com összeszedett pár tippet ahhoz, hogy ezt is túléljük.

A Zeigarnik-hatás 

Ez azt a jelenséget írja le, hogy az emberek befejezetlen dolgokra könnyebben visszaemlékeznek, mint a befejezettekre. Szóval - kissé rendhagyó módon - a cikk írója azt mondja: Hagyd félbe a munkát, és vedd fel a fonalat a következő munkafázisban! Állítólag így sokkal gördülékenyebben megy majd a befejezés, mint egy unott, de letudós 15 percben próbálnánk meg masnit kötni rá. 

Naplózz!

Tudod, mint ahogy az edzőnaplódat írod, vagy ahogy... nos, a naplódat. Ha már nagyon nem megy a nap végén a meló, akkor használd fel legalább pozitívan a dolgot: írd össze, mit végeztél, és mit kellett volna végezned. Egybevág ez az elképzeléseiddel? Hurrá, szuperság! Nem vág egybe az elképzeléseiddel, sőt: ellustálkodtad az egész napot? Nos, legalább tudod, hogy másképp kell beosztanod az idődet. 

Nem akarsz naplót írni? Akkor kreatívkodj!

Ha nagyon nagyon nagyon őszinte akarsz lenni magadhoz, akkor a munka termelőszakasza egészen addig tart, amíg el ne kezded nézni a híreket reggel, és be nem csekkolsz a Fácséra. Nálunk legalábbis (és a cikk írója is így van ezzel) a kora reggeli kávé elfogyasztásával párhuzamosan bikázódik be a melókedv, majd kb. délután négy körül fullad le a munkaügyi tajga Szibériájában. Azonban ezidőtájt egy dolog igazán megy: az álmodozás. Amit akár MUNKARENDBE is állíthatsz - időzítsd mondjuk erre az időre a kitalálós szakaszt, a nagy, közös megbeszéléseket. Nem a kiosztásokat, grafikonelemzéseket - hanem azokat a dolgokat, amik egy kicsit a kreatív oldaladat mozgatják meg.

Tarts szünetet, de OKOS szünetet

Igen, a nap végén is ér szüneteltetni magad - senki, SENKI sem marad éber 8 óra meló után. De ne a Fácsét csekkold, ne a neten pörögj - fogj egy kollégát, és menjetek el egy 10 perces sétára. Csináljatok 20 fekvőtámaszt. Vagy olvass valamit, ami MESSZE-MESSZE nem a melódhoz kapcsolódik. 

Ilyesmi. Folytatnánk, de közben vége a munkaid