Elveszik a munkák felét a robotok, de túl fogjuk élni

17/03/07 kedd
ujnemzedek.hu
Olyat kell tanulni, amit egy gép nem tud megcsinálni helyetted.

A melók felét hamarosan gépek végzik, de a kieső munkaerő újraelosztásával megoldható, hogy ne legyen globális tragédia a munkanélküliségből – derül ki a McKinsey Global Institute üzleti tanácsadó által készített jelentésből.

2055-re a munkák 50%-a automatizálva lesz, azokkal a gépekkel, amelyek már most képesek elvégezni a feladatok 30%-át a jelenlegi munkahelyek 60%-án. Ez az időpont kitolódhat a politikai akarattól és a közhangulattól függően, de a jelentés szerint már most fel kell készülnünk a változásokra.

Azért nekik sem jön össze mindig minden

A folyamatnak van néhány már most is jól előre látható eleme:

1. Növekedés

Az emberi hibák, sérülékenység és fizikai végletek kizárásával jóval produktívabbá válnak a munkafolyamatok a termelés és a szolgáltatás területén is. A McKinsey Global a mostani 0,8%-os globális növekedéshez képest 1,4%-ost vizionál az automatizálás térhódításával.

2. Mindenki veszélyben van

Nem csak a kétkezi munkások állásaira veszélyesek a robotok. A mesterséges intelligencia fejlődésével a gépek ma már saját algoritmusaikat is képesek fejleszteni, és tanulni a külvilágban tapasztaltakból (machine learning, deep learning), és ezzel simán konkurálni fognak a szellemi munkát végző, most még számítógéppel dolgozó emberekkel is.

3. Nincs mindenki veszélyben

A jelentés kiemeli, hogy a történelemben volt már ilyen jellegű változás, és akkor sem haltak éhen milliók a munkanélküliség miatt. A gépesítés és iparosodás korában a mezőgazdaságban dolgozók száma 40-ről 2%-ra csökkent az Egyesült Államokban. Tervszerűen kell újraosztani a munkaerőt, és meg kell találni a felszabadult tömegek helyét a munkaerőpiacon az új rendszeren belül.

Ezen a ponton lép be a képbe mostanában a viták során az alapjövedelem fogalma, ami alanyi jogon juttatna havi fix összeget az állampolgároknak, hogy mozgásban maradjon a gazdaság. A finnek már kísérleteznek vele, de egyelőre nem lehet tudni, hosszú távon milyen hatásai lesznek.

Az, aki szeretné minimálisra csökkenteni az esélyét, hogy egy program vagy egy robot elvegye a munkáját, igyekszik olyan tudást és tapasztalatot szerezni, amivel még a világ legokosabb algoritmusa sem tud versenyezni. Ez a legjobb megoldás a jövőre nézve.