Egy jó prezentáció kicsit olyan, mint egy színházi előadás

17/05/15 hétfő
ujnemzedek.hu
A legjobb prezentációs műfaj amivel találkoztam egyébként a Pecha Kucha. Ebben az esetben a prezentáció szigorúan 20 diából áll és mindegyikről 20 mp-et lehet beszélni. A diákon sokszor semmi szöveg nincsen, csak képek – árulta el Madarász Natália, akit emailben kérdeztünk prezentációs tapasztalatairól és a floridai Heavener Nemzetközi Esettanulmányi Versenyről, amit corvinusos hallgatótársaival nyertek meg. A főleg  anyanyelvűekből álló 76 fős mezőnyben a legjobb prezentálónak járó díjat a 22 éves Natália nyerte.
A 2017-es Heavener Nemzetközi Esettanulmányi Versenyt a Floridai Egyetem Warrington Üzleti Iskolája szervezte, és február 5. és 11. között rendezték meg. A győztes csapat tagjai a Corvinus diákjai, Csanády Luca, Erőss Domonkos, Madarász Natália és Nemes Bence voltak.

A floridai Disneylandre is jutott idő

Pontosan mit tanulsz a Corvinuson?

Madarász Natália: Gazdálkodási ismereteket és menedzsmentet tanulok, azon belül pedig Üzleti kommunikáció, vagyis marketing szakirányra specializálódtam. 2013-ban kezdtem az egyetemet, most a 4. évemben járok. Szingapúrban tanultam egy évig, ezalatt voltak tárgyaim, amiket nem tudtam befejezni, ezeket csinálom most.

Miről szólt a floridai esettanulmányi verseny, amit megnyertetek, és ahol a legjobb előadónak választottak téged?

A floridai verseny jellegét tekintve olyan volt, mint a legtöbb esettanulmányi verseny: két vállalat konkrét problémájára kellett megoldási javaslatot kidolgozni. A feladott problémák megválaszolására limitált idő van, Amerikában a feladatokat 6 illetve 32 óra alatt kellett megoldani. Annyiban különleges volt a verseny, hogy itt egy hónappal korábban megtudtuk, hogy kik az esetszponzor cégek, míg máshol ez általában meglepetés.

Kikből állt a csapat?

A csapatban négyen voltunk. Szerintem a sikerünk egyik titka, hogy a saját területünkön mindannyiunknak volt már tapasztalata amit fel tudott használni. Csanády Luca egy tech start upnál dolgozik, és az ott elsajátított tudását a megoldásunkban is használni tudtuk. Erőss Domonkos volt a csapat stratégiai gondolkozója, a negyedik csapattag Nemes Bence, pedig egyrészt tapasztalt esetoldó, másrészt nagyon jól ért a pénzügyekhez.

A csapat 

Mi volt a konkrét feladatotok?

A két esetszponzor, a Northrop Grumman, egy amerikai hadiipari cég, illetve a CSX, egy vasúti logisztikai vállalat problémájára kellett megoldást találnunk. Diákként különösen izgalmas volt két Fortune 500 cég problémáján dolgozni. A Northrop Grumman esetében egy HR kérdésre kellett választ adnunk 6 óra alatt, a CSX-nek pedig a 2016-ban elfogadott stratégiájába kellett egy 500 millió dolláros befektetési javaslatot tennünk, 32 óra alatt.

Anyanyelvű indulók között választottak a verseny legjobb előadójának. Hogyan fejlesztetted a prezentációs skilljeid az elmúlt években? Milyen forrásokból tanultál?

Mindig nagyon szerettem előadni, és szerintem ez a lelkesedés az, ami részben hozzásegített, hogy a skilljeimet fejlesszem. Ami nagyon sokat dobott a technikámon, hogy egyrészt a Corvinus esetfelkészítő kurzusain rendszeresen angolul prezentáltam, ahol rutinra tettem szert. Másrészt, Szingapúrban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a prezentációs technikákra, így ott is sokat tudtam fejlődni.

Mennyire más, ha idegen nyelven kell prezentálnod?

Nagyon. Mivel angolul tanultam prezentálni ezért ezen a nyelven jobban szeretek és szerintem jobban is tudok beszélni, a jól bevált szófordulatok és technikák rutinosabban jönnek. Másrészt persze nehezebb idegen nyelven előadni, hiszen - főleg ha improvizálni kell - nagyobb az esélye, hogy az ember belezavarodik a szövegébe.

A verseny után Mexikóban

Szeretnénk néhány tanácsot kérni tőled, amit azok is hasznosítani tudnak, akik kezdő előadók. Az elején biztos neked is volt lámpalázad előadások előtt. Hogyan sikerült kezelni, legyőzni?

Még mindig van lámpalázam! Szerintem a leküzdésében egyetlen dolog segíthet: a gyakorlás. Sokkal magabiztosabban ad elő az ember, ha a szöveget fejből tudja. Arra is fontos figyelni, hogy amint az előadás elkezdődött nem szabad gondolkozni, ki kell zárni a külvilágot és csak az előadásmódra kell koncentrálni. Egy jó prezentáció szerintem ilyen szempontból egy kicsit olyan, mint egy színházi előadás.

Mit ajánlasz, milyen szoftverrel készítsünk prezentációt?

Én a Power Pointhoz vagyok hozzászokva, ott rengeteg funkció van, amivel színesíteni lehet egy prezentációt. A Keynote-al, az Apple szoftverével gyönyörű diákat lehet még készíteni, de ahhoz sajnos annyira nem értek.

Neked melyek a kedvenc elemeid egy preziben, amelyeket szívesen használsz? Például listák, nagy képek, grafikonon, stb.

Az esettanulmányi prezentációk ebből a szempontból kicsit különlegesek, hiszen itt általában rengeteg információt kell egy-egy diára feltenni, így a vizuális világ kevésbé jön elő. Általánosságban viszont szerintem fontos sok kép használata, hiszen a közönség is könnyebben dolgoz fel egy kevésbé teleírt diát.

A legjobb prezentációs műfaj amivel találkoztam egyébként a Pecha Kucha. Ebben az esetben a prezentáció szigorúan 20 diából áll és mindegyikről 20 mp-et lehet beszélni. A diákon sokszor semmi szöveg nincsen, csak képek. Szingapúrban tanultam meg ezt a műfajt, de nagyon hatékony, hiszen a dinamikája miatt folyamatosan fenn lehet tartani a közönség figyelmét.

A díj

Mi történik a prezi elkészítése és az előadás között? Elgyakorlod otthon tükör előtt? Előadod egy barátodnak, ismerősödnek?

Az elsődleges dolog természetesen a szöveg memorizálása (amennyiben van rá idő). Ha már megy, akkor jöhet a gyakorlás. Én általában magamnak mondom fel a szöveget, de persze segíthet, ha előadjuk valakinek, aki külsős szemmel véleményezi azt. Maga a folyamat nálam kb. 2 órát vesz igénybe, ennyi idő után szoktam magam teljesen magabiztosnak érezni. Sokszor előfordulhat viszont, hogy nincs idő a szöveg betanulására. Ilyenkor a legjobb, ha röviden összefoglaljuk a tartalom logikai vázát, és azt fejtjük ki.

Mit csinálsz, amikor megakadsz előadás közben? Volt ilyen egyáltalán?

Persze, volt! Amerikában például a döntőben rosszul mondtam el azt a mondatot, ami az egész előadásom fénypontja kellett volna, hogy legyen. A közönség viszont észre sem vette! A legjobb dolog, amit lehet tenni az az, ha nem foglalkozunk a hibával, hanem folytatjuk tovább a szövegünket. A végén úgyis mindenki az előadás egészére fog emlékezni, nem az apró hibákra.

Mennyire más csapatban dolgozni, előadni, mint egyedül?

Nagyon. Én sokkal jobban szeretek csapatban dolgozni, mivel ott lehetőség van rá, hogy a megoldás több szempontból legyen összerakva, mindenki a saját legjobb tudását adja hozzá. Ez a floridai csapatra maximálisan igaz volt. Az előadás kérdése csapatban megint más kérdés. Egy versenyen például az egész csapat teljesítményét értékelik, így nem számít az, ha valaki nagyon különlegesen prezentál, ha a többiek nem jók. Ezt úgy lehet ellensúlyozni, ha a kevésbé színpadias vagy fontos részeket adják elő a kevésbé lelkes prezentálók. Szerencsére Amerikában ebből egyáltalán nem volt probléma, ott a csapatomban mindenki a jó előadók táborát erősíti.

Vannak olyan online elérhető tananyagok, videók, amiket szívesen ajánlanál a témában?

Én nem használtam semmi ilyesmit. Amit más témákra szívesen használok az a Lynda.com, ott érdemes körülnézni, ha valakit érdekel a téma, sok oktató videó van, rengeteg témában.

Milyen területen szeretnél elhelyezkedni a jövőben?

Már az egyetem kezdete óta a marketing érdekel, így a jövőben is ezen a területen szeretnék helyet találni magamnak.

Szeretnél külföldön dolgozni vagy Magyarországon is van olyan cég, ahol el tudod képzelni a jövődet?

Multinacionális környezetben nőttem fel, és nagyon élvezem a nagyvárosi pörgést, úgyhogy egy ideig mindenképpen szeretnék külföldön dolgozni, de azt el tudom képzelni, hogy hosszú távon Magyarországon helyezkedjek el.