Dolgok, amiket nyugodtan kihagyhatsz az önéletrajzodból

17/04/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Vannak dolgok, amiket beleírunk az önéletrajzunkba, hogy jobb színben tüntessük fel magunkat, aztán csak később jövünk rá arra, hogy ezt bizony nem kellett volna.

Leírás arról, hogy mennyire motivált vagy

Alapból kihagyható, kivéve, ha kérnek motivációs levelet, de abban is érdemes inkább a célokat és az elért eredményeket feltűntetni, mintsem egy íves coelhozással fárasztani a HR-est.

Leírás a mostani munka szempontjából teljesen irreleváns munkákról.

Például a Röszti kettő pincérgyakornoki pozíciója egy pénzügyi elemző munkahelyen nem különösebben érdekes, ha csak nem sikerül valahogy úgy tekerni a dolgot, hogy az összefüggésben legyen vele.

Hobbik

Pont ugyanaz, mint az előző pont. Ha hobbiból gyűjtöd a gumikacsákat, és nem a gumikacsa-magazin álláshirdetésére jelentkezel, akkor ki is hagyhatod a listából.

Kamu pozíciók

Ha nincs szakmai tapasztalat, akkor nincs szakmai tapasztalat. Kamu pozíciókat beírni nem éri meg, sok HR-es lecsekkolja, hogy igazat állítunk-e.

Túl sok szöveg

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy releváns infóból is sok áll a rendelkezésünkre, akkor igyekezzünk rövidre fogni, akár csak címszavakban. Egy végtelenül összezsugorított, tömött, egy oldalra préselt önéletrajz olyan, mintha meggyilkolnák a szemet.

Következetlen formázás

A HR-esek szeretik, ha az önéletrajz átlátható, és gyorsan végezni tudnak vele. Az össze-vissza formázott, túl színes, bonyolított CV rémálom, elszomorítja a HR-est, és persze rontja az esélyeinket. Érdemes kerülni, legyen letisztult.