Az milyen, mikor a legjobb haverod a munkatársad lesz? Ilyen!

18/07/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Üzletben nincs barátság, tartja a mondás - és a munkahelyen? Kis házi közvélemény-kutatásunkban arról érdeklődtünk, jó ötlet-e egy közeli baráttal együtt dolgozni. 

Nem jó, ha a munkahelyi dolgok és a magánélet összekeveredik, halljuk sokszor a jó tanácsot. Mégis előfordul, hogy az ember egy nagyon jó barátjával - vagy egyenesen a legjobbal - dolgozik együtt. Vajon ez inkább segíti, vagy hátráltatja a munkát? És a két ember barátságára milyen hatással van? Erről kérdeztünk meg néhány kollégát, közelebbi és távolabbi ismerőst, miközben annak is utánajártunk nagy vonalakban, a szakértők, coachok, pszichológusok mit mondanak a témáról. 

István és Gyuri: Az abszolút sikertörténet 

Simon István és Gagyi György sztorija nem csak arra példa, hogy a legjobb barátok közti közös munka nagyon jól is elsülhet - amit az is bizonyít, hogy egyedül ők vállalták névvel a történetüket (a többieknél - kérésükre - álneveket használtunk). De István és Gyuri nem csak simán együtt dolgoznak: ők üzlettársak, tehát a példájuk ellentmond az "üzletben nincs barátság" szólásnak is. 


Fotó: Umanoide, Unsplash - Képeink illusztrációk

Ők 24 éve indították el a közös vállalkozásukat: zöldségboltokat üzemeltetnek Budapesten. "Az üzlet jellegéből és logisztikájából adódóan az első tíz évben gyakorlatilag több időt töltöttünk együtt napközben, mint a saját családunkkal, beleértve az éjszakákat is - mondja István. - Szóval kissé összenőttünk így negyvennégy év alatt (a Nagybani Piacon amúgy IstvánGyuriként vagyunk nyilvántartva). Őszintén szólva fogalmam sincs, mennyi ideig fog még tartani ez az üzleti vagy munkakapcsolat, de egyelőre egy hallgatólagos megállapodás értelmében még egy másik kerületbe sem költözhetünk külön. Szegény Gyuri néhány éve családi házat szeretett volna Budafokon, de szerencsére sikerült lebeszélnem róla." (nevet)

Pedig a szakember szerint egy ilyen helyzet rengeteg buktatót rejt magában. Magyari Éva üzleti coach korábban a Üzletrész.hu-nak beszélt arról, hogy a régi, jó barátok nagyon jól együtt tudnak működni, de az is előfordul, hogy több évtizedes barátságokat tesz tönkre az üzlet. Alapvető, hogy közös vállalkozás alapításánál tisztázni kell a közös célokat, és mindent írásban érdemes rögzíteni, hogy később ne legyenek félreértések, viták. De még ezután is nagyon sok konfliktus jöhet elő. Szerencsére Istvánéknál sosem voltak ilyen gondok. 

"Voltak vitáink, de érdekes módon soha nem anyagi természetűek. Már az elejétől olyan viszonyban voltunk, hogy egészen egyszerűen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy szóvá tegyünk bármekkora összeget is a másiknak. A bevételek, kiadások  a mai napig bemondásra működnek nálunk."

Icu és János: Minden jó, ha a vége jó

A munkahelyi barátságok egyrészt nagyon hasznosak: a szakemberek szerint sokkal produktívabbak, akiknek komoly barátaik vannak a munkahelyükön, másrészt a cég felé is elkötelezettebbek. De sok csapdát is tartogathat egy munkahelyi barátság, és előfordulhat, hogy a munkahelyi körülmények között sokkal nehezebb fenntartani egy barátságot, ami érzelmileg hamar kimerítheti az embert. Például azért, mert az elkerülhetetlen munkahelyi konfliktusokat a barátság sínyli meg végül.

A fentiekre jó példa Icu és János esete, ami azért is különleges, mert mindkettőjüket meg tudtuk szólaltatni. 

"Eddig egy alkalommal alakult úgy, hogy egy jó barátommal dolgoztam együtt huzamosabb ideig, ő a felettesem volt - kezd bele a történetbe a frissdiplomás Icu. - Azért volt vele jó dolgozni, mert sokkal többször mertem megkérdezni tőle olyan dolgokat is, amelyeket más kollégáimtól nehezemre esett volna, ezáltal fejlődni is tudtam. Egyébként úgy éreztem, ő is szívesebben magyaráz nekem, mint más munkatársainak, kicsit bensőségesebb volt a viszonyunk. Már csak a munkahelyi pletykák miatt is, hiszen mindig volt közös témánk. Ami miatt mégis kellemetlen volt egy kicsit, hogy ha ideges volt, sokszor megütött olyan hangnemet velem szemben, amit a többi kollégával nem."


 Dillon Shook, Unsplash

János is hasonlóan emlékszik: "Nem túl jó a stressztűrő képességem, és ez egy elég stresszes munkahely volt, és a nehéz pillanatokban volt, hogy nagyon csúnyán veszekedtem, kiabáltam Icuval. Az a fajta ember vagyok, aki hajlamos rá, hogy éppen azokat bántsa, akiket a legjobban szeret - sajnos pont így volt Icuval is. Pedig tényleg nagyon jó barátok vagyunk, de éppen ezért megfogadtam, hogy ilyen közeli baráttal nem dolgozom többet együtt, pláne nem úgy, hogy én vagyok a főnöke" - vonta le a maga számára a tanulságokat János. Egyébként szerencsére János gyakran latinos temperamentuma ellenére nem tette tönkre a barátságukat a közös munka. 

Csongor (34) - Veszekedés barátok közt

A munkahelyi barátságok tehát sok kockázatot hordoznak, ingoványos terep ez, ahol egyrészt a szorosabb és bizalmas személyes kapcsolat egyfajta hasznos doppingként inspirálja a dolgozókat, akik barátok. Másrészt viszont a szakmai és a személyes határok elmosódása kellemetlen vagy nehéz helyzeteket is előidézhet - írja a fentebb már idézett Harvard Business Review. Az alá-fölérendeltségi viszonyok pedig, ahogy azt Icunál és Jánosnál is láttuk, csak bonyolítják a helyzetet. Erre jó példa Csongor este is, aki a barátjával együtt ment el egy videoriport-ügynökséghez dolgozni.

"Én szerkesztő voltam, ő pedig a technikai csapat vezetője, így adott esetben technikus, operatőr, vágó is ha kellett. Együtt forgattunk egy riportot valahol és úgy jött ki, hogy vele is vágtam meg az anyagot. Alapesetben ilyenkor a szerkesztő a »főnök« a vágó pedig végrehajtja a kéréseket (persze közben a szaktudásával segíti a szerkesztőt). 

Arra már nem is emlékszem min vesztünk össze, de én úgy érzetem, hogy olyan dologba akar beleszólni, amibe neki nem kéne és nagyon csúnya üvöltözést rendeztünk a vágószobában, aminek a vége, hogy rávágtam az ajtót, hogy dörgött. Persze két perc múlva megnyugodtunk, és folytattuk tovább a munkát, mintha semmi nem történt volna, hiszen életünkben sokszor összekaptunk már kisebb dolgokon, hevesek vagyunk mindketten, de ezek a dolgok nálunk egy percig tartanak, aztán röhögünk."


Fotó: Pixabay

Azonban ezt nem tudták a kollégák, és ami egy kicsit vicces szitut eredményezett: a főnök sem. 

"Másnap hivatott a főszerkesztő és elkezdett faggatni, hogy mi volt az a veszekedés. És ő nagyon nem szeretné, ha mi össze lennénk veszve, mert jó csapat vagyunk, és próbáljuk meg tisztázni. Ő segít is, ha kell... Sajnos nem tudtam neki segíteni, mert egyáltalán nem emlékeztem rá, hogy előző nap összekaptunk és a mai napig nem tudjuk, hogy min vesztünk össze" - tette hozzá Csongor, aki azt is elmondta, a haverjával azóta is folyamatosan emlegetik, milyen jó lenne megint együtt dolgozni. 

Napsugár: jól is elsülhet és rosszul is

Napsugárnak voltak jó és rossz tapasztalatai is a barátokkal végzett közös munka kapcsán. Egy alkalommal a barátságuknak is vége lett, és az egésznek a pénz volt az oka, illetve a másik nem megfelelő helyzetértékelése. 

"Volt egy ötletünk, nemzetközi együttműködés lett volna, az előkészületekhez kértünk szakértői segítséget, egy kis dologban, egy nagyon kedves baráttól. Ő azt mondta, az előkészületekben akkor segít, ha utána szinte az egész munkát is ő végezheti, és mondott egy hatalmas összeget, kb. öt ember öthavi munkájára jutott volna annyi pénz. Nagyon meglepődtem. Úgyhogy mondanom kellett, hogy a többi munkát, amihez értünk, mi szeretnénk majd elvégezni, és akkor inkább hagyjuk."


Brooke Cagle, Unsplash

Napsugár nem tudta és azóta sem tudja mire vélni, hogy ha valakinek - pláne egy barátnak - azt mondod, hogy 30 ezret tudsz fizetni egy kétnapos munkára, akkor az illető miért kér ötször 180 ezret. 

"Nem is értettem, tényleg. Tőlem annyira távol áll ez. És ő nem fizetett korábban, ha én segítettem a munkáiban" - mondja tanácstalanul Napsugár. Viszont az eset óta ritkábban találkoznak, és ez a barát sem kér tőle szívességet azóta. 

Napsugárnak szerencsére vannak olyan emlékei is, amelyek alapján nagyon jól is elsülhet, ha egy baráttal dolgozunk.

"Legjobb fiúbarátom egy pszichológus. Mindig megkérdezem, ha közgazdasággal kapcsolatos témában írok, mert nem általánosságokat és számokat mond, hanem zseniális ötletei vannak, mögé lát az adatoknak, és így új irányokba indulhatok el. Volt egy konferencia, ahol nagyon megdicsértek, hogy vele dolgoztam, és egy másik pszichológus erre morcosan felszólalt, hogy őt miért nem szokták kérdezni, amikor a magyar gazdaságról van szó."


Pixabay

De nem ez az egyetlen barát Napsugár életében, akivel nagy öröm a közös munka. 

"Az egyik legjobb barátnőmmel gyakran dolgoztunk együtt. Ő a legmegbízhatóbb, legemberibb, legdrágább kolléga - ha néhanapján van alkalom közös munkára. Félszavakból értjük egymást. Tisztességes. Kreatív."