Állásinterjúra mész? Ezeket vedd fel, hogy jól sikerüljön

18/03/13 kedd
ujnemzedek.hu
Egy szakértő mondta el, mi alapján állítsd össze a ruhatárad a nagy napon.

Életed legjobb lehetősége előtt állsz? Álmaid munkáját kaphatod meg, ha jól szerepelsz? Akkor amellett, hogy felkészülsz a lehetséges interjúkérdésekre és magadba szívsz minden tudást a munkavállalóról, lesz egy harmadik dolgod is. El kell döntened, hogy mit veszel fel. A Glassdoor arra a feladatra vállalkozott, hogy elmondja neked, mi a legjobb, amit választhatsz.

Biztos hallottad már, hogy vegyél fel feketét, sötétkéket vagy szürkét, mert ezek a "biztonsági" színek. Ha ezekben mész el, akkor baj nem lehet. Azóta, hogy ezek a szabályok születtek, jó sok idő telt el, és már nincsenek ilyen szigorú előírások. "Legtöbben a szürkét, a feketét, a fehéret és a sötétkéket ajánlják, de ha ezek a színek nem a tieid, ha nem ezeket hordod munka közben, akkor csak szimplán átvered a HR-est" - mondja Darcy Eikenberg, a Red Cape Revolution alapítója. Darcy coachinggal foglalkozik, felkészít embereket állásinterjúra és segít beosztani az idejüket. "Ahelyett, hogy a biztonsági színeket hordanád, mindig viselj olyat, ami kényelmes neked, illik hozzád és tükrözi a személyiségedet" - mondja Darcy. 

A Glassdoor Darcy segítségével összeállított öt pontot, ami segít kiválasztani a hozzád illő, tökéletes outfitet az állásinterjúdhoz.  

1. lépés: Legyél önmagad!

Az egész álláskeresésnek rólad kell szólnia - tudnod kell ki vagy, te mit kínálsz és ezért cserébe mit vársz másoktól. Ugyanezt a taktikát kell kiterjesztened a ruhaválasztás procedúrájára is. "A szín jó módja, hogy megmutasd, ki vagy, ugyanakkor zavaró tényező is lehet, ha nagyon elüt a környezettől" - mondja Darcy. "Hiába illik hozzád nagyon egy szín, át kell gondolnod, hogy milyen céghez mész és mit szeretnél, ha látnának rólad az interjún." 

"Ha úgy érzed, hogy a ruhák, amik hozzád illenek, visszafogottak és épp ebbe a biztonsági kategóriába esnek, akkor csempéssz némi színt a kiegészítőidbe. Legyen egy színes a nyakkendőd, az egyik ékszered, vagy akár a cipőd - ha ezek kommunikálják, hogy ki vagy te valójában" - tanácsolja Darcy minden fiúnak és lánynak egyaránt. "Ha viszont kétségeid vannak, hagyd ki őket otthon, mégiscsak azt akarod, hogy téged jegyezzenek meg, nem azt, hogy a ruhádat."

2. lépés: Gondold át, hová mész!

Fontos, hogy önmagadat add, és úgy is jelenj meg egy állásinterjún, de legalább ennyire fontos, hogy számíts arra, hogy a munkaadód milyen értékeket keres. Köss meg egy kompromisszumot: mutasd meg magadból azt, ami igazán vagy, de az olyan legyen, hogy passzoljon a munkahely elvárásaihoz is. Ez persze akkor nem működhet, ha nem illesz a céghez. Tartsd észben, hogy ha a stílusod és az elvárások homlokegyenest szembe mennek, akkor az a hely nem neked való. "Ha ismersz valakit a cégnél, ahova jelentkeztél, kérdezd meg őket, hogy milyen ruhában járnak dolgozni. Ha nem ismersz senkit, biciklizz arra és lesd ki a parkolóban, de talán ennél is gyorsabb, ha lecsekkolod Facebookon a munkahelyi fényképeket. Ez majd ad némi támpontot és ezáltal magabiztosságot is neked" - tanácsolja Darcy. "Az egyedi, színes ruhák inkább illenek egy startuphoz, mint egy bankba vagy biztosítóhoz. Ezt jó, ha tisztázod magadban."

3. lépés: Csinálj egy rövid próbát!

Na, nem nagyszínpadon végzett színházi ruhapróbára kell gondolni, de nem árt, ha nem várod meg az interjú reggelét az első próbával. Mi van, ha gyűrött, ha tiszta macskaszőr vagy csak egyszerűen nem áll jól? Kereshetsz újat, a válogatással idő megy el és máris borul a napirend. "Jó pár nappal korábban már próbáld ki a szerelésed, beleértve a cipőt és a kiegészítőket is. Sétálj benne, ülj le, kérd meg a barátaid vagy a családod, hogy nézzenek rád. Nincs annál rosszabb, ha az ajtóban veszed észre, hogy hiányzik egy gomb."

4. lépés: Készülj fel a videóra!

Gyakran elfelejtik az emberek, hogy videón egészen máshogy festenek, mint élőben. Éppen ezért, ha videós interjúra, például Skype-interjúra készülsz, akkor csinálj külön próbát annak is. Ez a fajta állásinterjú ugyanis egyre elterjedtebb. Azért is fontos, hogy elpróbáld, hogy festesz a videó előtt, mert vannak minták és színek, amik kifejezetten jól mutatnak a képernyőn és vannak olyanok, amik egyenesen megőrjítik azt, aki nézi. "Légy óvatos a mintás ruhákkal!" - tanácsolja Darcy, majd hozzáteszi, hogy a mintás pulóverek, pólók elmosódott foltokká válnak a képernyőn, ezért ugyanúgy kerülni kell őket, mint a bőrszínünkhöz hasonlító színűket, amikkel könnyen "eggyé válhatunk" a képernyőn. "Ha jó példa kell, nézd meg, mit viselnek a tévében!" 

5. lépés: Ne stresszeld túl a ruhád!

A fenti pontokat tartsd be, de ne tölts túl sok időt azzal, hogy a ruháidat válogatod, vagy hogy a tükör előtt ácsorogsz. Sokkal jobban teszed, ha magára az interjúra készülsz sokat. "A ruhád sok mindent elmond rólad, de ez csak egy a sok közül, amit a HR-esek néznek majd rajtad/benned"

A Glassdoor és Darcy cikke alatt rengeteg komment érkezett, sokan megosztották élményüket arról, hogyan kellett vagy nem kellett volna öltözködniük az állásinterjúikon, de volt olyan is, aki segítséget kért, hogyan öltözzön fel.

"A Szilícium-völgyben élek, ahol nincs tradíciója annak, miben kell menni állásinterjúra. Itt mindenki pólóban és farmerban dolgozik, mert a cégek megengedik, hogy abban legyenek a beosztottak, amiben akarnak. Szóval hogy öltözöl fel a Szilícium-völgyben úgy, hogy ne öltözz túl? Az öltöny-nyakkendő nyilván túlzás. De akkor hol a határ?" - kérdezte Jared, aki bőven kapott választ is.

"15 éve dolgozom ezen a területen, általában sötét farmer, fehér póló van rajtam munka közben. Ugyanez a szett egy zakóval tökéletes szokott lenni az állásinterjúkra a Nyugati Parton." 

"Ja, az öltöny szinte inkompetenssé tesz. Én is nagyon sikeres voltam a póló-farmer összeállítással."

Volt azonban, aki nem értett egyet Darcy tanácsaival és azt írta, minden a munkaadó körül forog. "Azzal nem értek egyet, hogy a személyes kisugárzás az első! Egy profi cégnél meg kell felelni a HR-es igényeinek, ehhez pedig kemény háttérkutatás szükséges. Tudni kell, miről szól a cég és milyen elvárásokat állíthatnak elénk. Így kell megjelenni, a saját stílusunk lényegtelen."