Állásinterjú kérdések és válaszok pályakezdőknek

17/10/20 péntek
ujnemzedek.hu
Érdemes jóval korábban elkezdened a felkészülést, ha jól akarsz szerepelni a számodra legfontosabb állásinterjún. Megéri elmenni olyan interjúkra is, ahol nem érdekel annyira az állás, így legalább kockázat és felesleges feszültség nélkül gyakorolhatsz, továbbá a karrier workshopok is jó megoldást nyújtanak a felkészüléshez. Ha tudod, látogasd ezeket is rendszeresen.

Kezdőként erre érdemes figyelni

Fontos, hogy megfelelően informálódj a munkahelyről, ez az állásinterjú során és utána, a munkába álláskor is segítségedre lesz. Nézz utána, hogy adott időpontban pontosan milyen lehetőségeid vannak a cafeteria területén, milyen jogszabályok alapján hosszabbíthatják vagy rövidíthetik a próbaidőt, jár-e külön díj a túlórákért, a hétvégi munkavégzésért, előre tisztázd, hogy a szabadságaidat milyen esetleges belső íratlan és írott szabályok alapján veheted ki, pontosan jelöljék ki a felelősséged és kötelezettséged határait és azokat a személyeket, akiknek beszámolási kötelezettséggel tartozol.

Állásinterjú kérdések és válaszok pályakezdőknek

Állásinterjú kérdések és válaszok pályakezdőknek

A jogi körülmények tisztázása természetesen akkor következik, ha az állásinterjú sikeres volt; ahhoz, hogy ezt elérd, készülj fel a leggyakoribb kihívásokra. Sok helyen olvashatók a neten állásinterjú tanácsok és állásinterjú tippek a trükkös kérdések megválaszolására, a merítés elég nagy, ezért összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Itt olvashatók azok az állásinterjú kérdések és válaszok pályakezdőknek, amelyekre a legtöbb esetben számítani lehet:

Kérem, mondjon magáról néhány mondatot.

Készülj fel előre egy rövid bemutatkozással, amiben főleg a releváns szakmai elemeket emeled ki. Beszélhetsz arról is, hogy szereted a kutyákat, és a versenybringázást, de ne ez domináljon. Főleg a kommunikációs stílust nézik, ezért beszélj lazán, de összeszedetten.

Melyik három szó jellemzi önt leginkább?

A lényeg, hogy ne ott kezdj el hosszasan gondolkozni, válaszolj talpraesetten, magabiztosan. Készülj fel előre.

Miért jelentkezett az állásra?

Azt akarják látni, hogy motivált vagy, nem fogsz azonnal továbbállni, hogy mást kelljen keresni a helyedre. Emeld ki, hogy mit nyújt neked a konkrét munkahely, amitől fejlődni tudsz.

Mit tud a cégünkről?

Előzetesen tájékozódj alaposan, olvass el mindent a weboldalukon és a híroldalakon is. Nézd meg a Facebook oldalukat, és bármilyen más online csatornájukat, ha van.

Miért akarja otthagyni a mostani munkahelyét?

Ne szapuld az előző munkaadód, inkább arra koncentrálj, hogy szeretnél fejlődni, új célokat kitűzni magad elé, magasabb szintre lépni szakmailag.

A jelenlegi főnöke mit mondana önről?

Tömören foglald össze, hogy mit mondana rólad a főnököd. Emeld ki a pozitívumokat, de nem árt, ha találsz egy apró hibát, amit megemlítesz, ezzel hitelesebbé teszed a szöveged.

Mennyit szeretne nálunk keresni?

Nézz az interjúztató szemébe, és határozottan mondj ki egy konkrét bruttó összeget. Ha vannak kérdéseid a pozícióval kapcsolatban, amik befolyásolják a bérigényedet, előbb tedd fel azokat.

Mit tart a legnagyobb erősségének?

Saját magad fényezése helyett idézz másoktól veled kapcsolatos mondatokat. Például: általában ez és ez a benyomása rólam a munkatársaimnak.

Mi a leggyengébb pontja?

Próbálj meg jelentéktelen hibát kiemelni, ami akár pozitívum is lehet. Például: hajlamos vagyok túlterhelni magam, de elég jól bírom.

Miért ön a legmegfelelőbb erre a pozícióra?

Azt akarják tudni, mennyire értetted meg, mire van szükségük. Hivatkozz a korábban szerzett információidra, amelyeket az álláshirdetésben láttál, a cég stílusára szabd a válaszod. Ha tényekkel tudod alátámasztani, mondhatsz olyat is, hogy az előző munkahelyeden is te voltál a legjobb a területen, de ha nincsenek bizonyítékaid, ne hencegj!

Folytathatjuk angolul?

Válaszolj egyből angolul, hogy persze. Előzetesen készülj fel erre, tanuld meg angolul is a bemutatkozásodat akkor is, ha csak magyar önéletrajzot kértek, de a hirdetésben szerepel a kitűnő nyelvtudás. Ne foglalkozz a nyelvtani hibákkal, beszélj bátran. Hacsak nem tolmácsnak mész, nem lesz probléma, ha nem tökéletes minden mondatod.

Szabadidejében mivel foglalkozik?

Sorold fel az aktivitásokat, néhányat ki is fejthetsz. Például szeretek bringázni, tavaly körbetekertem a Balatont, idén is tervezem. Ne hazudj, mert könnyen lebukhatsz.

Hogyan képzeli el a jövőjét 5 év múlva?

Inkább a szakmai fejlődést, biztos munkaköri tényezőket emeld ki, ne azt, hogy szeretnél mindenképpen a cég vezetője lenni. Említsd meg, hogy ez a cég által nyújtott lehetőségektől is függ.

Van kérdése?

Ha már tudod a munkaidőbeosztást és a béren kívüli juttatásokkal is tisztában vagy, kérdezz a cég jövőbeli terveiről, folyamatban lévő projektekről. Ha nem kérdezel semmit, az könnyen negatívnak hat.

A legfontosabb tehát a minél alaposabb felkészülés. Nézz utána a cégnek alaposan, készülj fel idegen nyelven is a témában, tudd, hogy mennyit akarsz kérni, és légy határozott minden válasznál. Ha legalább ezekre a kérdésekre felkészülsz komplett válaszokkal, már sokkal kevesebb meglepetés érhet!