Akkor most elmondjuk, miért jó választás az IT-s szakma

16/09/26 hétfő
ujnemzedek.hu
Nem, nem a pénz a legfőbb ok - illetve naná, az is számít, de aki az IT-szektorban helyezkedik el, mint megbízható szaki, egy csomó más előnyhöz is jut.

A fejlesztőkre váró csillogó karrierlehetőségektől és magas fizetésektől hangos a sajtó, valami miatt az mégsem tűnik vonzó pályának a fiatalok számára - írja a Világgazdaság. A cikk ehelyütt tovább vesézhető - de talán fontosabb, ha most azonnal rákérdezünk: MIÉRT? IT-snak lenni egyrészt manapság kincs, másrészről tök jó választás. Persze egy MIÉRT ide is befér, úgyhogy el is mondjuk az okokat.

1. Az iparág virágzik...

De nem ám úgy, mint egy árva kaktusz a sivatag közepén, hanem mint egy jó működő, folyamatosan gyarapodó kertgazdaságban az almafák. Hogy ez miért lehet? Nos, azért, mert az IT olyan tudást ad, amit nem egyszerű megszerezni, amivel nem rendelkezik mindenki, de mára már gyakorlatilag mindenkinek szüksége van rá a midnennapokban. Nem hiszed? "Fix It Center Setup has encountered an error." - nos, az informatikus tudja, hogy mi a teendő, ha ezt köpi fel a masina. Aki nem az, az meg nem.

 

2. ...és virágozni is fog

Naponta hallani arról, hogy a robotok jönnek, és elveszik a munkát (ami annyival jobb a Terminátor sorozat jóslatához képest, hogy legalább életben hagynak minket). Ez pedig mit jelent? Azt, hogy egy IT-snak MINDIG lesz melója, hiszen egy folyamatosan fejlődő szektorról beszélünk.

 

3. Nem hagy leülni

Oké, de NEKED konkrétan miért jó, ha informatikusnak vagy fejlesztőnek áll? Hát mert a fejlődés azzal is jár, hogy képezned kell magad, mindig készen kell állni a változásra. Ez egyrészről persze baromi komoly elszántságot követel meg, de folyamatos naprakészséget is jelent, állandó fejlődési lehetőséget, és ami tuti: sosem lesz olyan melóhelyed, ahol unalmadban már a perceket számolod a megváltást jelentő délután 5-ig. És hogy ez miért jó még? Mert dolgoztatod az agyad, azért.

 

4. És ha dolgoztatod az agyad:

...akkor az eredmény az élet más területein is jelentkezni fog. Ha valaki folyamatosan frissen tartja az elméjét, egy idő múlva azon kapja magát, hogy nem csak a szakmai, hanem a személyes életében is jobban boldogul. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy ehhez mennyi meló kell - csakhogy az IT azt is jelenti, hogy (mivel a melós kénytelen használni a nap minden percében) a problémamegoldó szkillek is komolyan beizmosodnak.

 

5. És akkor a pénz

Folyamatosan nő a szektoron belül a bejelentett üres álláshelyek száma, s ez már kezd ijesztő méreteket ölteni. Idén az első három hónapban a vállalatok 36 ezer munkavállalót szerettek volna felvenni, de nem sikerült megfelelő jelentkezőket találniuk.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül: ugyanebben az időszakban több mint 14,5 ezer állás maradt betöltetlen a költségvetési szektorban, így a munkaerőpiacról összesen több mint 50 ezer hiányzott. Ám miközben a közszférában az elmúlt években nagyjából állandó szinten – 1,7-1,8 százalék körül – maradt az üres állások aránya, addig a vállalatoknál évről évre látványosan emelkedett a hiány.

És hogy ez mivel jár? Úgy, hogy még egy pályakezdő szaki is leakaszthat 400 ezer forintnyi havi fizetést akár. Ami baromi jó dolog, valljuk be.