Ahol te laksz, ott vajon mennyi az átlagfizu?

18/09/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nagyon nem mindegy, hol élsz, megyénként jókorák a különbségek. A KSH friss adataiból most megtudhatod, felétek mi a helyzet.

Az átlagos nettó kereset júliusban Magyarországon családi kedvezmény nélkül 217 300 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 225 800 forintra becsülhető. Ez derült ki a KSH 2018. szeptember 20-án publikált adataiból. 

Budapesten magas az átlagbér, Szabolcsban pedig alacsony

A kiadványából most kisült, hogy Budapest és Győr-Moson-Sopron megyében kapni azt az átlagfizut, ami felhúzza az országos átlagot. Ezen a két térségen kívül sehol sem érik el a nettó bérek a 217 ezer forintot - a legkevesebbet Szabolcsban lehet keresni, ott 149 568 forint az átlagbér.


Ha kíváncsi vagy, a te megyédben pontosan mennyi az átlagkereset, kattints a KSH oldalára! A térkép alatt válaszd ki a "Havi nettó átlagkereset" fület, és vidd a kurzort a megye fölé, aminek az adataira kíváncsi vagy

Ezeken kívül Fejér és Komárom-Esztergom megyében érte el az idei első féléves átlagkereset a nettó 200 ezer forintot. Heves, Tolna, Vas és Veszprém megye adata közelítette a 200 ezres határt, ott valószínű, hogy ha tovább nőnek az országban a bérek, nemsokára már kettessel fog kezdődni az átlag.

Sokan összekeverik az átlagbért a mediánnal

Amikor ilyen számokat hallunk átlagbérként, sokan felkapják a fejüket: ugyan ki keres ennyit, hát ez biztos, hogy nem egy átlagos fizetés. Pedig de: az átlagbér ugyanis a bérek átlaga, de nem azonos azzal a bérrel, amit a legtöbben visznek haza. Ha azt nézzük, hogy melyik az az összeg, amit a magyar munkavállalók közül a legtöbben visznek haza, ezt a számot a medián mutatja meg. A mediánt úgy számolják ki, hogy a kereseteket sorba állítják, és megnézik, mi van a sor közepén.

Fizuemelés kéne? Mondjuk, mikor és hogy ne kérd - erről itt írtunkNagyobb fizut tehetnek zsebre a fiatalok - erről meg itt. A fiatalok majdnem fele gondolja úgy, hogy idén fizetésemelést kap - vajon erről hol is készült cikk? Ja, itt.