A tökéletes munkahelyi légkör? Az meg milyen?

17/03/22 szerda
ujnemzedek.hu
Nagyon egyszerű a képlet: ha az emberek jól érzik magukat, sokkal jobban teljesítenek. Hogy miért? Mert egy nehezebb problémát is könnyebben oldanak meg, ha támogatást, segítséget és figyelmet kapnak a főnökeiktől, munkatársaiktól. A jó hangulat és a nyugodt légkör elengedhetetlen (lenne) minden munkahelyen, de sokszor akad, hogy a pokolba kívánjuk a folyton negatív és zsörtölődő kollégánkat. Mi a megoldás? Hogy teremthetjük meg a saját békénket melóban? Adunk pár tippet.

A pozitív munkakörnyezetben életben lehet tartani a motivációt minden nap. Ha nincs meg a kellő atmoszféra, reggelente kínlódva indulunk munkába és azon gondolkodunk mikor lesz már vége. A vállalatok sokáig nem tartották szem előtt azt, mennyire fontos a megfelelő munkamorál kialakítása. Ma már sok cég kiemeli és büszke arra, hogy a dolgozók elégedettek a munkahelyükkel, így mikor feladnak egy álláshirdetést, a "mit kínálunk" részben fel is tüntetik ezt. 

Egy cég nem tud minden alkalmazottnak tökéletesen megfelelni, de vannak irányelvek, amit ha követünk, megkönnyíthetjük a helyzetünk. 

 1. Egyenes, nyílt kommunikáció
  Ez alatt azt kell érteni, hogy bármi történik, szemtől-szemben adjuk át az információkat. Ha valaki szuperhősként oldott meg egy határidő előtti feladatot, fontos, hogy jelezzük felé elégedettségünket, ezzel szemben ha elrontott valamit, azt is ugyan így kapja meg. Fontos, hogy visszafelé is éljen ez a lehetőség. Ha a dolgozónak problémája van, el tudja mondani vagy bátran jelezzen ha el akarja vállalni a felvetett munkát, lehetőséget. Ez az, amitől egy dolgozó úgy érzi, hogy tartozik egy szervezethez, hogy ér valamit a szava és ő maga is. Értelmessé válik a munka, amit végez, hiszen úgy gondolja majd, hogy hozzájárul a cég gördülékeny működéséhez. Emellett fontos, hogy megvitassák a munkaadók és munkavállalók az adott cég filozófiáját és céljait, hogy mindenki magáénak érezze őket. Fontos, hogy a vitákat kezelni tudják, a felvetett problémákat meg tudják beszélni nyíltan. 

  Adok-kapok
  A kétoldalú kommunikáció lebontja a falakat a hierarchikus rendszerben. Fontos tényezővé vált a bizalom kiépítése a beosztottak között, valamint a vezető és a beosztottai között. A kölcsönhatásokra és kölcsönös tiszteletre épülő, támogató munkaviszony fontos a kiegyensúlyozott munkahelyi környezethez. 

  Elismerni a kemény munkát
  A jutalom ösztönzően hat mindenkire, de nem feltétlenül kell anyagi jutalmazásra gondolni, sokszor elég egy szóbeli dicséret is. Az alkalmazottak ilyenkor úgy érzik, figyel rájuk a cégük. Ez lenne a természetes minden vállalatnál, mert az ilyesfajta jutalmazás miatt lesz képes a dolgozó kilépni a komfortzónájából és megtenni extra lépéseket a fejlődés és előrelépés érdekében.
   

 2. Munka és magánélet közötti egyensúly
  Ezt a legnehezebb összeegyeztetni, ebben mindenki egyetért. Épp úgy, ahogy abban is, hogy fontos, hogy a magánéletre maradjon elég idő. Miközben a munkahelyi feladatoknak akarunk eleget tenni, számos megoldatlan problémán ügyködünk, sokszor futunk bele a túlórákba is. Persze ott vannak még a saját igényeink is, mint például, hogy elég időt töltsünk a barátokkal, családdal, önképzéssel, tanulással. Sokan áldoznak fel szabadidejükből, hogy jobban teljesítsenek munkában, így elhanyagolnak minden mást életükben. Ezért a vezetők szerepe lenne, hogy karban tartsák alkalmazottaikat. Jelezni feléjük, hogy ha ma félbemaradt egy feladat, holnap is meg tudja oldani és nem kap érte büntetést. A szervezeteknek erre is nagy hangsúlyt kellene fektetni, hogy a dolgozóik leli- és fizikai állapota egyensúlyban legyen.
   
 3. Képzések és meetingek
  Mindig történnek változások egy cég életében, amik miatt stresszelni kezdenek a dolgozók. Legyen az egy új rendszer bevezetése, új eszközök kezelése, oktatással és tanfolyamokkal ezeket orvosolni lehet. Fontos a meglévő alkalmazottak fejlesztése, hiszen a jó szakemberek ettől csak még jobbak lesznek. Fontos, hogy egy cég megtartsa dolgozóit és fejlessze azokat, mivel sokan rettegnek attól, hogy ha valamit nem tudnak, egyszerűen csak kirúgják őket és a helyükre felvesznek valaki olyat, aki ért az új dologhoz. A pozitív környezethez és a hatékony munkához szükség van tréningekre és meetingekre. Egymás erősségeinek és gyengeségeinek megismerésére és fejlesztésére. 
   
 4. Erős csapatszellem 
  Mivel társas lények vagyunk, fontos támogatni társainkat és ezt naná, hogy visszafelé is elvárjuk. Igyekszünk csapatba rendeződni, szorosabb kapcsolatot kialakítani azokkal, akikkel hasonló elveket vallunk. Egy csapat és munkahely morálja viszont attól lesz jó, ha nem csak a szimpatikus személyekkel, de a tőlünk különböző arcokkal is sikerük kommunikálni és dolgozni. Hiszen egy nehéz projekt idején mindenkire szükség van, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok. Egy jó csapatban megvan az egység és a tudat, hogy nem magukért, hanem a közös célért dolgoznak. A csapatszellem kialakítása nem egyszerű, nagy mértékben kell hozzá elfogadás, tolerancia, és kompromisszumra való törekvés. 

  A csapat összekovácsolásához számos opció létezik: szülinapi összejövetelek, csapatsportok és más csapatépítő játékok, meetingek, tréningek vagy szimplán csak egy délutáni beszélgetés. Pszichológiailag is fontos szerepe van a csapatszellemnek, hisz ha megszilárdul a tagok között, sokkal jobban támogatják egymást egy-egy vitában, vagy épp eljátszák az ördög ügyvédjét ha egy tagot pellengérre állítanak. Minden szempontból csak nyerhetünk vele.