A munkatársaid utálnak. Ja, hogy nem tudtad?

17/06/02 péntek
ujnemzedek.hu
Sokan átélik azt a kellemetlen helyzetet, hogy nem kedvelik a munkatársai. Általában az ismerősök csak legyintenek, hogy hagyd a fenébe, biztos csak irigy! Ha az okokat nem is, a jeleket megmutatjuk, amiből tudhatod, hogy pikkel ránk az adott ember vagy csoport?

Azt mindenképp le kell szögeznünk, már az elején, hogy sosem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. A hétköznapokban sok emberrel dolgozunk együtt, és ahogy közöttük is akad olyan, akit nem szívlelünk, úgy ők is gondolhatnak ránk nem szívesen látott személyként. Emberek vagyunk, sokféle látásmóddal, viselkedéssel, ezért kihívást jelent mindenki számára az, hogy beilleszkedjen a munkahelyén. 

1. Azt érzed nem kedvelnek

Van, hogy az ember azt képzeli, hogy kifogták és csak ő van mindig pellengérre állítva, miközben nem veszi észre, hogy mások is ugyan úgy kérdőre vannak vonva, ha elrontanak valamit. Attól, hogy néha vannak rossz napjaid, nem jelenti azt, hogy mindenki utál. Keress inkább további jeleket, gesztusokat, hogy igazolni tudd. 

2. Még csak rád sem mosolyognak

Ha megjelensz mindenki kínosan elhallgat vagy szétröppen a kialakult társaság. Ha beszélsz nem figyelnek rád, sőt még vissza sem mosolyognak ha kedvesen üdvözlöd őket. 

3. Szemkontaktus nuku

Ha hozzád beszélnek vagy megkérnek valamire, nem néznek a szemedbe. Pszichológiai felmérések alapján ez az őszintétlenség jele, vagyis épp hazudnak neked vagy épp elhallgatnak valamit. 

4. Elkerülnek minden alkalommal

Nem tartják meg a liftet, nem várnak meg akkor sem ha egyszerre érkeztek munkába, inkább befejezik az ebédet, mintsem veled egy légtérben üljenek. Ettől erősebben nem is fejezhetnék ki, hogy nem kedvelnek. 

5. Pletykák

Ezt mindenki átéli éltete során, viszont valahogy csak utolsóként jut a fülünkbe a pletyka. Furcsa tekintetek és összesúgások a kiszemelt háta mögött, rettentő megalázó lehet ez mindenkinek, akit kibeszélnek. Érdemes azért megkérdezni egy-két kollégát, hogy kitől hallották a rágalmakat és szép lassan visszafejteni a szálakat, míg ki nem derül, hogy kitől indult el a kamu sztori. 

6. Csak egyszavas mondataik vannak

Ha megkérdezed, hogy vannak csak annyit felelnek, hogy "jól". Nem is mutatják jelét sem, hogy szívesen beszélgetnének veled, sőt igyekeznek mindent rövidre zárni. 

7. Csak röviden, írásban is

Ha valamit meg kell csinálnod, inkább írnak egy rövid e-mailt, még akkor is ha kb. melletted ülnek.

8. Negatív testbeszéd

A karok és lábak összekulcsolva, miközben veled társalognak - egyértelmű, hogy azt az érzetet akarják kelteni, hogy feletted állnak, meg persze bármit mondasz azt elutasítják. 

9. Soha nem kérdezik meg, hogy vagy

De semmi mást sem veled kapcsolatban. Nem érdeklődnek, nem akarnak többet megtudni rólad. Olyan vagy számukra, mint egy váza az asztalon: ülsz csak csendben és végezd a munkád.

10. Nem engednek be a körbe

Sosem hívnak el ebédelni vagy munka után egy közös beszélgetésre. De nem szívesen engednek be a megszokott csapatba sem, maximum annyi ideig tűrnek meg, míg el nem végzitek a feladatotokat.