A magyar fiatalok többsége inkább maradna itthon

16/12/14 szerda
ujnemzedek.hu
Igaz, hogy szívesen tanulnának külföldön, de dolgozni már Magyarországon szeretnének.

A válaszadók 69 százaléka gondolja, hogy élete pozitív irányba változik a közeljövőben, tíz megkérdezettből viszont csak négy tartja megfelelőnek a jelenlegi helyzetét. A fővárosiak a legelégedettebbek, közülük minden második elégedett az életével - ez derül ki abból a felmérésből, amit 300 fiatal részvételével készített 2016. szeptember 14. és 25. között a K&H Bank. 

A fiatalok jóléti indexének felméréséből kiderül, hogy elhelyezkedési esélyeket minden eddiginél kedvezőbbnek értékelték a fiatalok: az aktív keresők 28 százaléka gondolja, hogy könnyen találna új állást. A diákok még optimistábbak, 58 százalékuk bízik abban, hogy nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

A felmérésből kiderül, hogy a dolgozó fiatalok közel fele szereti munkáját, de az előző negyedévben mért 38-ról 31 százalékra csökkent azok aránya, akik úgy érzik, hogy meg is becsülik őket a munkahelyükön.

Külföldi munkavállalást ennek ellenére csupán a fiatal dolgozók 31 százaléka fontolgat, ami a korábban mért értékekhez hasonló arány. A válaszok alapján a férfiak vállalkozóbbak, közel felük menne dolgozni más országba. A diákoknál viszont az eddigi a legalacsonyabbra, 29 százalékra esett ez az arány, míg az előző negyedévben még 46 százalékot mértek.

A külföldi tanulás esetében viszont fordított a tendencia: 35 százaléknak vannak ilyen tervei, ami a valaha mért legmagasabb érték. Szerepet játszhat ebben az is, hogy a 19-29 év közöttieknek lesújtó véleményük van a magyar oktatási rendszerről: tíz megkérdezettből mindössze két fiatal tartja európai összehasonlításban is magas színvonalúnak.

A külföldi boldogulást segítheti, hogy a korosztály tagjainak többsége beszél idegen nyelvet, bár legalább középfokú nyelvvizsgája csak 32 százaléknak van. A diákoknál ez az arány - saját bevallásuk alapján - mintegy 50 százalék.

A felmérés szerint a fiatalok jóléti indexe az idei év harmadik negyedévében plusz 7 ponton állt - közölte a K&H. A második negyedév indexe plusz 12, az elsőé plusz 8 volt, 2015 végén pedig plusz 11 ponton állt a mutató.

A felmérés a 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálta egyebek közt a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatban.