A Kódbirodalom visszavág: csajok, vasárnaptól látogatható a Skool-kampány!

18/02/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
A technológia iránt nyitott fiatal lányokat és szüleiket igyekszik megszólítani - hajrá csajok!

A túl kevés női mentor és szakmai példakép a legnagyobb akadálya annak, hogy több nő válasszon technológiai karriert egy tavalyi kutatás szerint. Ezen szeretne változtatni a Skool Kódbirodalom nevű kezdeményezése, melyben a hazai technológiai világ négy meghatározó arca, Biró Júlia (ex-Prezi, Contentful), Kárász Erika (NNG) és Arnhoffer Edit (Graphisoft), valamint Amrita Gangotra (Vodafone Magyarország) is részt vesz. Az elismert szakemberek saját életpéldájukon keresztül a technológia sokszínűségére és a benne rejlő, lányok számára is nyitott karrier-lehetőségekre hívják fel a figyelmet.
 
Kevés a nő a technológia világában. De hogyan lesz több? 
 

A Stackoverflow, a világ egyik legjelentősebb IT szakembereknek szóló platformja tavaly globális felmérést végzett 64 000 fejlesztő körében. A kitöltők között a nők aránya mindössze 7,6 százalék volt. Az alacsony arány okait a területen már sokan vizsgálták, és elsősorban a negatív sztereotípiákat és az információhiányt szokták kiemelni. Az ISACA* tavalyi kutatása viszont már ezen túlmutatva arra irányult, hogy mit lehetne tenni ezek ellen? A megkérdezettek – jelenleg technológiai területen dolgozó nők –  48 százaléka azt válaszolta, hogy sokkal több női mentorra volna szükség. Egy másik leküzdendő akadály pedig, amelyet a válaszadók 42 százaléka emelt ki, ehhez nagyon hasonló: a mentorok számánál is kevesebb a női szakmai példakép a területen.

 A Skool legújabb kezdeményezése, a Kódbirodalom a technológia iránt nyitott fiatal lányokat és szüleiket szólítja meg, a szektor négy neves női képviselőjének közreműködésével. Amrita Gangotra (a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese), Biró Júlia (infrastruktúra mérnök, egykori Prezis, jelenleg pedig a németországi Contentfulnál dolgozik), Arnhoffer Edit (IT infrastruktúra csoportvezető a Graphisoftnál) és Kárász Erika (térinformatikus az NNG szoftverfejlesztő cégnél) a kampány honlapján rövid videóinterjúban mondja el, hogy miként került kapcsolatba a technológia világával, és hogyan tölti mindennapjait a szektor egyik magyarországi fellegvárában. A négy szakember nem csak azt vállalta, hogy videóüzenettel bátorítja és lelkesíti a programozó karrierről álmodozó fiatal lányokat, de egy-egy szerencsés érdeklődővel el is töltenek majd egy napot a cégük irodájában**. A Kódbirodalomba való belépésre belépőjegyek megvásárlásával kapnak esélyt a lányok, így a szülők ¬ a Skool projekt támogatása mellett¬ 10-18 év közötti lányuknak életre szóló élményeket is szerezhetnek. A befolyt összeget a Technológiai Oktatásért Alapítvány a Skool projekt fejlesztésére, és további ingyenes műhelyfoglalkozások szervezésére fordítja majd.
 
„A Kódbirodalom kezdeményezésünknek két célja van: egyrészről minél szélesebb körben hatással szeretnénk lenni a magyar társadalomra, és megmutatni, hogy a tech szakmára jellemző sztereotípiák ideje lejárt. Másrészről a hosszú távú célunk, hogy minél több lány számára szervezzünk a jövőben is ingyenes Skool foglalkozásokat, ehhez pedig minél több támogatóra van szükségünk – őket is megszólítjuk a kampánnyal.” – mondta Guzsaly Péter, a Technológiai Oktatásért Alapítvány operatív igazgatója.
 
„A technológiát az teszi igazán izgalmassá, hogy folyamatosan változik. Új kihívásokkal szembesülünk minden nap, lehetővé téve a csapatomnak és nekem, hogy minden nap új ötleteket találjunk ki és valósítsuk meg. Biztos vagyok benne, hogy sok lány találja meg ugyanezt a szépséget ebben a területben, ha megkapják rá a lehetőséget. A Vodafone Magyarországnál mi abban hiszünk, hogy izgalmas jövő elé nézünk, viszont arra is törekszünk, hogy ebben a jövőben mindenki részt vehessen. A Skool Kódbirodalom kampánya pedig szintén ezeket az erőfeszítéseket támogatja.” Ezt már Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese tette hozzá a ma délelőtt tartott sajtótájékoztatón.
 
„Sokan kérdezik tőlem, hogy lehet nőként érvényesülni egy olyan férfiasnak gondolt területen, mint az informatika. Szerintem ez nem nemek kérdése, hanem érdeklődésé, ezért nemtől függetlenül bíztatok minden fiatalt, akit érdekel a technológia, hogy ezt a területet válassza, hiszen számos előnye van.” – mondja Kárász Erika, aki térinformatikusként dolgozik az NNG Kft.-nél. „Számomra például kimondottan fontos szempont volt, hogy a munkahelyem lehetővé teszi, hogy rugalmasan szervezzem a napomat, így a családomra is marad időm.” 
 
A Kódbirodalom vasárnap nyitja meg a kapuit azok számára, akik belépőjegyet szeretnének venni, addig minden nap megismerhetnek egy-egy szereplőt.