A Future: Hungary segít, hogy a magyar tehetségek ki tudjanak teljesedni

17/03/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Számos hazai nagyvállalattal kötött össze több mint száz egyetemistát szombaton a Future: Hungary Konferencia. A cégek képviselői előadást tartottak a hazai szakmai lehetőségekről. A karrierépítésen túl kiemelt téma volt a tehetségsegítés és különféle továbbképzésekről is információt kaptak a diákok. A március 18-i konferenciát a Cambridge-i Magyar Diákszövetség az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Új Nemzedék Központtal (ÚNK) közösen szervezte.

„A Future: Hungary konferencia nagyszerű kezdeményezés, amely a magyar fiataloktól indult és a magyar fiataloknak szól. Büszkék vagyunk a magyar tehetségekre és arra, hogy már második alkalommal állhatunk az egyetemisták és a Cambridge-i Magyar Diákszövetség kezdeményezése mellé. 2009 és 2016 között évente 350 ezer tehetséges fiatal vett részt tehetségtámogató programban.

Ebben az évben 9 millió eurót különítettünk el a Nemzeti Tehetség Program céljainak megvalósítására, többek között ilyen programok és események támogatásra. Közös célunk, sőt nemzetstratégiai kérdés, hogy a magyar tehetségek ki tudjanak teljesedni. A mai konferencián olyan lehetőségeket ismerhettek meg a hallgatók, amelyek a diploma megszerzése alatt és után is elérhetőek számukra Magyarországon.

2015-től a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjjal is támogatjuk azokat az általános és középiskolai tanulókat, alap-, mester-, doktori vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatókat, oktatókat, kutatókat, valamint a pályázat benyújtásakor tanuló jogviszonnyal nem rendelkező kiemelkedően tehetséges fiatalokat és fiatal felnőtteket, akik tehetségesek a saját területükön és amely ösztöndíjban már több külföldön tanuló diák is részesült” - mondta dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

A konferencián résztvevő diákok a legkiválóbb egyetemekről érkeztek. Olyan, többek között pénzügyi-, technológiai- és tanácsadói szektort képviselő magyarországi cégektől kaptak karrierépítési tanácsokat, mint például a Boston Consulting Group, az Enterprise Hungary, a BP, a MOL Group, a Morgan Stanley, a Continental Automotive Hungary Kft., a GE Hungary Kft. és a PwC Magyarország Kft.  valamint továbbképzési lehetőségekről is hallhattak a Széchényi István Egyetem Audi Hungária Járműmérnöki Karának képviselőitől.


Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár

„A Future: Hungary konferencia célja, hogy az angliai egyetemeken tanuló magyar diákok megismerkedjenek az otthoni karrier-és álláslehetőségekkel. Fontosnak tartjuk megmutatni a kint tanuló diákoknak, hogy a diploma megszerzése után Magyarországon is el lehet helyezkedni. Úgy gondoljuk, Magyarország hosszútávú sikerének egyik alapfeltétele, hogy a külföldön kovácsolódott szellemi tőke visszaáramoljon az országba, és ennek a folyamatnak szeretnénk mi is részesei lenni.” – mondta Hegedűs Barnabás, a Cambridge-i Magyar Diákszövetség elnöke.

„A cégeknek meg kell érteniük, hogy ha külföldön tanuló diákokat szeretnének hazacsábítani, akkor az első lépés a külföldön tanuló magyar diákok tanrendjeihez és igényeihez igazodó, minőségi gyakornoki programok kialakítása. A mostani konferencia és találkozás lehetőséget adott arra, hogy ezt megvitathassuk a Magyarországon működő cégek képviselőivel” – mondta a konferencia egyik résztvevője, Véglesi Júlia, a University College London másodéves hallgatója.

A konferencián nyolc workshop segítette a résztvevő fiatalok szakmai tájékozódását. Az ÚNK workshop témája a tehetségfejlesztés, pályaválasztás és tanácsadás volt olyan elismert szakemberek közreműködésével, mint Benkő Vilmos, a Tehetségsegítő Tanács elnöke, az Impact training „Y” generációs tanácsadó csapata, valamint Sóti Anett, a DreamJo.bs start-up toborzó cég alapítója.

„Fontos, hogy minél tömörebben és minél precízebben tanuljanak meg a diákok fogalmazni, beszélni.  A tudás mellett fejleszteni kell a nyilvános beszédkészséget, hogy szükség esetén megfelelő hatással tudjon előadni, érvelni, tájékoztatni a fiatal.  Ha jól csinálja a diák, sokszorozni tudja előadásának hatását, azaz érdemes lesz emlékezni az anyagra és az előadóra is” – mondta Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke.

Az ÚNK londoni ifjúsági irodája kiemelt figyelmet fordít a külföldön dolgozó vagy tanuló tehetséges magyar fiatalokra: szakmai programokat, kompetenciafejlesztő tréningeket, képzéseket, tehetséggondozó és tanácsadó rendezvényeket, workshopokat szervez.

Legközelebb március 22-én Manchesterben rendez Tehetség Roadshow-t, amely egy olyan – az Egyesült Királyságon átívelő -programsorozat első állomása, ahol a felsőoktatásban tanulók első kézből értesülhetnek különféle képzési lehetőségekről, programokról, vállalkozásösztönzési- és akadémiai mentorálásról.

Április 11. és 13. között pedig hazánkban már elismert fiatal vállalkozóknak nyújt külföldi bemutatkozási lehetőséget, amelynek célja, hogy a vállalkozásba kezdő magyar fiatalok hazánk után sikerrel célozhassák meg a nemzetközi piacot is.

„A magyar fiatalok tehetsége hazánkban és külföldön is egyaránt értékként jelenik meg. Éppen ezért az Új Nemzedék Központon keresztül a 20 hazai közösségi tér mellett, Londonban is ifjúsági irodát nyitottunk 2016-ban. A Londoni Közösségi Tér és Ifjúsági Iroda a Nemzeti Tehetség Program révén számos lehetőséget kínál a szigetországban élő fiataloknak, de szolgáltatásaival ugyancsak törekszik arra, hogy a fiatalok külföldön is megmutathassák tehetségüket” – tette hozzá dr. Illés Boglárka.

A londoni közösségi tér célként tűzte ki továbbá az Egyesült Királyságban és a Magyarországon élő fiatal tehetségek, tehetségsegítő szakemberek, professzorok közötti kapcsolat kiépítését is. Fontos ugyanis, hogy a kint tanulók egyaránt értesüljenek az Egyesült Királyságban és a Magyarországon induló vagy működő, magyar vonatkozású kutatásokról, projektekről, mentorprogramokról, amelyek segítségével a fiatalok visszakapcsolódhatnak a magyar tudományos életbe.