8+1 tipp, hogy igazán klassz legyen az önéletrajzod

18/12/18 kedd
ujnemzedek.hu
A legnagyobb hiba, amit az önéletrajzod kapcsán ejthetsz, hogy nem foglalkozol vele. Vagy csak kicsit. Vagy nem eleget.

Görgess lejjebb és segítünk, hogy ne legyen para a jelentkezés! 

  1. Legyen áttekinthető

Az Önéletrajz kicsit olyan, mint a facebook profilod. Te adod meg az adataid, Te töltöd fel a képedet és Te közlöd ezen a felületen a világgal azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartasz. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ne össze-vissza írogass, hanem gondolt át, hogy miről, mit és miért szeretnél elmondani. Ha igazat mondasz, és a lényegre törekszel, csípni fogják.


Fotó: Pixabay

  1. Legyen olvasható

Képzeld el, hogy kapsz egy szerelmes levelet az irodában, ami szívecskés, illatos, cuki és tuti, csak épp olvashatatlan. Ugyanilyen érzés HR-esként a jelentkezők önéletrajzát bújni. Felejtsd el tehát, hogy kézzel alkotod meg a szöveges részt, bármilyen szépen is írsz. No offense.  Abban se gondolkodj, hogy „hipiszuper” betűtípust használsz. Ne kelljen zoomolni az önéletrajzodra. Hiszen nem a Times New Roman, hanem az olvashatóság a lényeg.

  1. „Se sokat, se keveset”

Biztosan tudod, hogy már 6 szóban el lehet mesélni egy egész történetet. Ez nem az a műfaj. Ne akarj titokzatosnak tűnni, ugyanakkor bő lére sem kell eresztened. 1-1,5 oldal mindenre elég. Tényleg.

  1. Legyen igényes és hibátlan

Fogalmazz igényesen, próbáld kerülni a szóismétlést, vigyázz az elgépelésekre és ami legfontosabb: az MTA helyesírási oldala a barátod.  Ha a biztosnál is biztosabbra akarsz menni, ne csak Te olvasd el többször (ez a minimum az elküldés előtt), de olvastasd el valaki mással is. Többen, több hibát vesztek észre.

  1. Tüntesd fel az erősségeid, és hogy megfelelsz a céges elvárásoknak

Ennek kell talán a legnagyobb hangsúlyt kapnia. A cégek és a HR-esek első körben kritériumok alapján keresgélnek: végzettség, nyelvtudás, hasonló területen szerzett szakmai tapasztalat… A legfontosabbakat akár félkövérrel is kiemelheted.


Fotó: Pixabay

  1. Egy fotó, mind felett

Mint azt már biztosan tudod, kell egy fotó a CV-be. Ez nem vitás. Azonban ez ne egy buliban készült, pixelesre sikeredett, alulöltözött vagy éppen kevésbé motivált selfid legyen. Keress egy klassz fotóst, szuper kamerával és csíz. Ráadásul manapság már egy „portré mód” is csodákra képes.

  1. Az e-mail cím is fontos. Bizony.

Legtöbbünknek van egy általános iskolában készített e-mail címe, ami valljuk be, nem sikerült a legkomolyabbra. Ha van ilyened, nem ciki. Tényleg nem. Csak ne azt add meg a kapcsolati információknál. Készíts újat, vagy add meg a komolyabbat. Fontosabb, mint hinnéd.

  1. Ne vidd túlzásba a személyes részt

Figyelj rá, hogy az önéletrajz személyi rovatában tényleg csak a munkával kapcsolatos adatokat tüntesd fel. Nem szükséges tehát megadnod például a kapcsolati állapotod (pl.: házas vagy-e vagy sem), szociális helyzeted vagy a többi, hasonló adatod.

+ 1 tipp: A klassz önéletrajz mellett az is nagyon sokat segít, ha a motivációs levél kapcsán is van egy-két ügyes varázsige a tarsolyodban. A motivációs levél kapcsán itt az önéletrajz kapcsán pedig itt tudsz további tippek után olvasni.

 

Forrás: felvi.hu, Kiemelt kép: Andrew Neel-Unsplash