8 dolog, amit soha ne mondj a főnöködnek!

16/11/23 szerda
ujnemzedek.hu
Vannak olyan szituációk, amikor paprikás hangulatba kerülünk a főnök egy-egy döntésétől vagy beszólásától. Amikor elszakad a cérna már nem gondolkodunk azon, hogy mit illik és mit nem, csak mondjuk, ami a csövön kifér, nem gondolunk a következményekre. Ennek elkerülése végett íme néhány tipp arról, mit ne vágj a főnök fejéhez ha dühös vagy!

"Őrült estém volt tegnap"

Ha nem valami klubban dolgozol, ezt a kifogást felejtsd el. A főnök mindig azt várja tőled, hogy kipihent és friss legyél, legfőképp ha valami fontos munka előtt álltok. Ha minden kötél szakad és másnaposan esel be munkába, inkább mondd azt, hogy beteg vagy. Ez sem a legjobb megoldás, de talán megértőbbek lesznek veled. 

"Miért Kati kapta meg ezt a projektet helyettem?"

Sosem vezet semmi jóra ha nekiesünk a főninek, hogy miért nem minket választott. Biztosan megvolt az oka, hogy mást jelölt ki helyettünk, még akkor is ha az illető kevésbé ért a dologhoz. A lázadás helyett kérdezzünk rá, hogy min kellene javítanunk, hogy legközelebb hasonló feladatot kapjunk.


forrás: stocksnap

"Miért nem te csinálod meg?"

Ezt valaki hozzá merné vágni a főnöke fejéhez? Ha kijelölnek egy feladatra, azt azért teszik, mert te vagy rá a megfelelő ember. Még akkor is, ha csak tehermentesíteni akarja magát a főnök. Felesleges a szájkarate, inkább csináld és bizonyíts!

"Ki szavazott erre?"

Felesleges politikai módszereket és gondolatokat vinni a munkahelyre. Ez csak feszültséget szül. Ha döntést hoztak egy ügyben, keresd meg, hogy tudsz benne a legjobban érvényesülni. Miben vagy a legjobb? 

"Miért kell nekem Józsival dolgoznom?"

Lehet, hogy Józsinak nincs túl jó szaga, vagy sokat fecseg feleslegesen, esetleg túl sokat beszél a macskájáról és szívesebben látnád a munkahelyen kívül, de őt osztották veled egy projektbe, meg kell bírkoznod a helyzettel. Felesleges személyeskedni vagy megjegyzéseket tenni. Ha zavar valamilyen tulajdonsága, kerítsetek rá időt, hogy megbeszéljétek. Ez sokkal barátibb, mintha egyből kiutálnád a világból. 

"Miért gondolod, hogy ez így jó?"

Ha a főnök elmondja a véleményét, akkor vagy elfogadod és elhiszed neki, vagy óvatosan véleményt formálsz. Persze nem azzal kell kezdeni, hogy ez hülyeség! Ha úgy gondolod, rossz irányba halad egy projekt és van egy ötleted, ami hasznára válna a cégnek, akkor szedd össze a gondolataid és gyűjts érveket magad mellett, hogy miért is lenne jó ha megfogadnák a tanácsaid. Mondd, hogy vannak észrevételeid, amik lehet, hogy segítenének a felmerülő problémák megoldásában. Így még talán meg is hallgatnak majd. 

"Neked kezelésre van szükséged!"

Ezzel konkrétan bolondnak nyilvánítod a főnököd. Ennyire sose borulj ki. Ha úgy érzed totálisan elborult elmével van dolgod, inkább keress másik munkát. Nehogy a végén te kezdj el terapeutához járni.

"Nem iszunk meg valamit pénteken?"

Ne hívd el a főnököd. Nem. Ne tedd! Mit gondolnak majd rólad a többiek? Lehet, hogy rontana a helyzeteden és a munkatársak sem néznének rád már úgy, mint azelőtt. A hátország fontos, a mukahelyen is.