7 ok, amiért nem minket vesznek fel egy munkára

16/10/03 hétfő
ujnemzedek.hu
Néhány tanács, hogy ne bukj el az interjúdon!

1. Olyat vettek fel, aki már dolgozott ott

A cégek nem szeretnek kockáztatni, ha van két jelentkező, akik ugyanolyan képzettséggel rendelkeznek, akkor az esetek többségében úgyis azt veszik fel, aki már kipróbált munkaerő.

2. Másnak jobb kapcsolatai, jobb „ajánlólevele” van

Nem azokról van szó, akik „csak úgy”, hirtelen, a semmiből felbukkanva megkapnak egy állást. A nagyfőnök „ismerőseivel” úgysem lehet versenyezni. A cégek azonban kétszer gyakrabban alkalmaznak a szakmában ismertnek számító embert, mint valaki olyat, akiről nem hallottak.


Nem mindig mi tehetünk róla, hogy nem jutunk be egy állásra (kép: Flickr)

3. Szimpátia- és önbizalomhiány

Hiába van rendben minden szaktudás és munkatapasztalat, és érezzük úgy, hogy a személyes interjún remekeltünk, az nem jelenti azt, hogy a túloldalon is ezt gondolják. Lehet, hogy nem voltunk elég meggyőzőek vagy csak úgy érzik, nem mi vagyunk a legmegfelelőbbek. Az önbizalomnak sem tesz túl jót a munkakeresés: sokan észre sem veszik mennyire fásultnak és kiábrándultnak tűnhetnek a találkozón.

4. Nincs rá(nk) keret

Előfordulhat, hogy egy váratlan bevételkiesés vagy piaci esemény miatt a cég úgy dönt, mégsem tud új embert felvenni egy pozícióra. Előfordulhat az is, hogy egyszerűen „túl drágák” vagyunk nekik.

 

5. Átszervezés

Meghirdetnek egy állást, de jön egy új vezető és úgy dönt, még sincs szükség az adott pozícióra.

6. Nem sikerült az interjú

Ezer dolgon elcsúszhat egy személyes találkozó. Késés, néhány „rossz” válasz, túlzott izgalom. Ha pedig lebukunk lustaságunkkal, hogy utána sem néztünk a cégnek vagy pozíciónak, amire jelentkeztünk, ne is csodálkozzunk.

7. Nem volt ellenőrizhető a referencia

Előfordulhat, hogy az önéletrajzunk alapján felhívják korábbi munkahelyeinket, hogy ellenőrizzék, valósak-e az állítások. Ha nem kamuztunk, akkor is csúszhat hiba a rendszerbe. Elég hozzá egy új telefonos a korábbi cégünknél, aki nevünket hallva ennyit mond: nem ismerünk ilyet.