6 hangerő-szabály közös irodát használóknak

17/05/04 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egyre több cégnél találkozhatsz egy légterű irodákkal, amelyeknek számos előnye mellett megvan a maguk hátránya is.

Az open office-ok előnyei közé sorolják többek közt, hogy az egy légtérben dolgozó kollégák hatékonyabban tudnak kommunikálni egymással, azonban néhány alapvető szabály betartása nélkül ez hangos káoszba is torkollhat. Összegyűjtöttük a hat legfontosabbat.

1. Ne telefonálj üvöltve. Nehezen elviselhető az a kolléga, aki egész nap a telefonján lóg és közben minden szavát halljuk még akkor is, ha öt asztalnyi távolságra ülünk tőle. Az újabb irodákat már úgy alakítják ki, hogy a normál beszédhang ne zavarja a közvetlen szomszédodat. Ha mégis hangosan kell beszélned (pl. rosszul hallod) jelezd a vonal másik felén lévőnek, hogy visszahívod és keress egy olyan helyet, ahol nem zavarod a többieket.

2. Ezekben az irodákban általában van külön helység arra, hogy megbeszéléseket tarthassatok, tehát ne zavard a többieket azzal, hogy az asztalodnál tartasz értekezleteket vagy ötletbörzéket.

3. Ne üvölts át a kettővel melletted ülőnek! Hiába csak két mondat, akkor is megzavarod a többieket. Írd meg neki levélben vagy bármelyik chatprogramon keresztül.

4. Ne hangosítsd ki a telefonod. Használj headsettet- így egyszerre tudsz beszélgetni és akár gépelni is.

5. Regulázd meg a telefonod! Állíts be akár külön irodai üzemmódot, ahol kikapcsolod az idegesítő emlékeztető-hangokat, a pittyegő sms-jelzéseket és a dallamos csengőhangokat.

6. A moziban vagy a színházban is utáljuk, ha valaki idegesítően zajong, az irodában sincs ez másként. Tehát ne csattogtasd a tollad, ne dobolj az asztalon és ne dúdolj.
Bármennyire is úgy tűnik, hogy az ilyen típusú irodák a világ legzajosabb, legidegesítőbb helyei, ha betartod ezt a pár szabályt, sokkal gördülékenyebben és nyugodtabban megy majd a munka.