50 kiváló indok, amivel halogathatod a munkát

18/01/05 péntek
ujnemzedek.hu
A britek nagyon változatos technikákkal imitálják, hogy elfoglaltak

Az emberiséggel egyidős a munkavégzés - a munkavégzéssel pedig a munkakerülés. Egy friss felmérés szerint a brit dolgozók 50 percet lógnak el egy átlagos munkanapjukból. Azonban a brit tudósok nem csak azt vizsgálták, hogy mennyit lógnak az alkalmazottak, hanem azt is, hogy pontosan milyen indokkal teszik, illetve milyen kreatív technikákat fejlesztettek ki erre. 

Míg régebben olyan klasszikus trükkök voltak népszerűek, mint például amikor valaki betegségre hivatkozva be sem megy dolgozni, most inkább az a trendi, hogy az emberek munkát imitálnak - miközben valójában valami egészen mást csinálnak.

Az is jelzi, hogy a munkakerülők is haladnak a korral, hogy a különféle halogatótechnikák 50-es listájának első 5 helyét kizárólag netezéssel kapcsolatos ürügyek foglalják el:

1. Szörfözés a neten

2. Netezés elfordított képernyővel, hogy a kollégák ne lássák

3. Az e-mailek csekkolása

4. Chatelés (Messengeren, WhatsAppon, Viberen - vagy bárhol)

5. A közösségi oldalak átnézése (főleg a Facebooké)

A listán persze ezzel korántsincs vége az online munkakerülő módszereknek. Szerepel rajta például az online játék munkának álcázva vagy a netes vásárolgatás. De nem feltétlen kell ennyire megbonyolítani, elég lehet csak a képernyőt bámulni intenzíven, mintha koncentrálna az ember - miközben nyitott szemmel alszik. A számítógép valamiféle meghibásodására is előszeretettel hivatkoznak a brit alkalmazottak, ha a kreatív munkakerülés a cél, míg vannak, akik egyszerűen csak tévéműsort vagy filmet néznek munkaidőben. 

Ez is jó trükk lehet, de csak bizonyos szögből:

Azért a betegségre hivatkozás is szerepel a listán, ahogyan az olyan régi, jól bevált trükk is, amikor egy közeli hozzátartozó - például a nagyi - halála az indok. Vannak, akik ugyanazt a dokumentumot fénymásolják le kismillió példányban, ami tényleg a kemény munka látszatát keltheti, de az is egy bevált módszer a szigetországban, hogy egyetlen dokumentumot "olvas át" az illető újra meg újra, hosszú perceken keresztül. 

Meglepő módszerek is szerepelnek a listán. Ilyen például, amikor valaki eltűnik egy kis sétára (?), vagy újságot olvas, sőt, tükröt tesz a monitorára, hogy lássa, amikor jön a főnök. Sőt, akár egy tárgyalót is le lehet foglalni - színleg valami fontos találkozó számára - de valójában azért, hogy ott szunyókáljon a fáradt munkaerő. De a legextrémebb az összes közül talán a lista 47. helyén szereplő: "Szex az irodában".

A teljes listát itt tudod megnézni