4 módszer, ami valóban felkészít a melóra

17/04/25 kedd
ujnemzedek.hu
Egy amerikai felmérés szerint a cégvezetők 87% százaléka gondolja úgy, hogy a frissen végzettek nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel, 89% százalék szerint sokkal több „hasznos” dolgot kéne tanítani az egyetemeken (pl: vállalkozási ismereteket), 97% szerint pedig az iskolaidőben kéne munkatapasztalatot szerezniük a diákoknak.

Sajnos a legtöbb helyen az utóbbira nem sok esély van, hiszen nagy szerencse kell ahhoz, hogy a kötelező gyakorlat alatt valós munkatapasztalatra tegyenek szert az egyetemisták és a főiskolások. Ennek rengeteg oka lehet, de a Mashable szakértője szerint nem is feltétlenül kell a szokásos utat választani. Kirk Baumann inkább azt tanácsolja, hogy keressünk alternatív megoldásokat a szabadidőnk rovására,  de találjuk meg a megfelelő utakat a valódi szaktudás megszerzéséhez. Ráadásul egy állásinterjún is jó pontokat szerezhetünk kreativitásunkkal és szorgalmunkkal.

1. Merészkedjünk ki a kényelmi zónánkból

Ahogy a korábban idézett felmérésből is látszik, a cégvezetők szerint a vállalkozási-üzleti ismeretek terén igencsak hiányos a pályakezdők gyakorlati tudása. A szakember szerint érdemes ezért olyan helyen gyakornoki munkát keresni, ahol ezekkel testközelből megismerkedhetünk.  Marketinggel, reklámmal, médiával foglalkozóknak kifejezetten ajánlja a pályájukhoz képest kissé szürkének és unalmasnak tűnő szakma kipróbálását. Ugyancsak hasznos lehet, ha olyan szakmát próbálunk ki, amelyik kizökkent a szokásos kilenctől ötig tartó munkák közül. Lehet ez a legegyszerűbb pékség vagy akár egy kikötői rakodómunka.

2. Gyakoroljuk a szereplést

Talán már nincs is nagyon olyan gazdasági terület, ahol ne kéne előbb-utóbb előadást vagy prezentációt tartanunk más szakemberek vagy ügyfelek előtt. A gyakorlatlanoknak ez hatalmas kihívás lehet, ráadásul le kell győzni a félénkségünket is. A szakember azt tanácsolja, ennek gyakorlására ideális lehet egy egyszerű nyári színész-tábor is, ahol hamar megszokhatjuk, hogy kritikus szemek vizslatnak minket.


Lehet, hogy mégis érdemes elhagyni a járt utat a járatlanért? (kép: Lifehacker.com)

3. Üzleti hobbi

A szó üzleti értelmében is hasznos lehet, ha a hobbinkból próbálunk meg pénzt keresni, azaz valamilyen módon vállalkozássá tenni azt. Ha például szívesen rajzolunk, szabadidőnkben próbáljuk meg kitalálni, hogyan adhatnánk el grafikáinkat, de ha inkább gitározunk, szabadidőnkben vállaljunk kezdőknek oktatást. Szinte mindegy is, hogy mi a hobbink, hiszen ez a gyakorlat arról szól, hogy milyen csatornán, milyen módon reklámozzuk magunkat, hogyan találjuk meg a keresletet és ismerjük meg, mennyi mindenre kell felkészülni egy vállalkozás indításánál.

4. Lépjük át a határokat

Ne csak a saját komfortzónánkat, hanem az országhatárokat is. Az önéletrajzban mindig szépen mutat egy-egy külföldi tanulmány vagy tapasztalatszerző körút. Testközelből ismerhetjük meg, milyen a munkakultúra, a kommunikáció máshol, ráadásul problémamegoldó képességünk is szépen fejlődhet, hiszen magunkra vagyunk utalva.