4 dolog, amit egy HR-esnek tudnia kellene az Y-generációról

17/01/27 péntek
ujnemzedek.hu
Arról már korábban írtunk, hogy a millennials generáció nagyon eltérő értékrenddel rendelkezik az idősebbekhez képest. A jelenre koncentrálnak a magánéletben és a munka terén is. Egy állásinterjú során egy a HR-eseknek meg kell próbálni a fiatalok szemszögéből látni és megérteni az ő gondolkodásmójukat, ha hatékonyan szeretne velük dolgozni a későbbiekben. 

Nem könnyű feladat a toborzás

Ryan Jenkins író, blogger és a millennials szakértő szerint a technológia és az internet lehetővé teszi az új utak kiépítését és a vállalkozások fellendítését, a toborzóknak versenyezni kell a fiatalok kegyeiért, ráadásul sokkal bátrabban kezdenek saját vállalkozásba is, mint elődeik. Fiatalosak, lendületesek és gyorsan tanulnak, ez pedig bárhonnan nézzük, a nagy és régmúltú cégek számára mindenképp konkurencia.

Egy korábbi tanulmány szerint az Y-generáció 54%-a szeretne saját vállalkozásba kezdeni sőt, sokan már bele is vágtak!


Forrás: Unsplash

Jenkins szerint sok cég ott követi el a legnagyobb hibát, hogy nem halad a korral, és a jól megszokott szempontok alapján végzi az állásinterjúkat, pedig egy kis változtatással könnyebben felkelthető a fiatalok érdeklődése egy-egy állás iránt.

A millennials szakértője a négy legtöbbször elkövetett hibát is kiemelte, amit egy HR-es általában elkövet egy fiatal interjúztatása közben. Persze  ebből azt is megtuthatjuk, mire fordítsunk figyelmet álláskeresőként, ha sikerrel akarunk járni. 

1. A pénzre fekteti a hangsúlyt 

Kutatások már korábban is azt mutatták, hogy a pénz már önmagában nem elég vonzó. A Match Marketing Group korábbi kutatásából kiderült, hogy a válaszadóik csak negyede mondta azt, hogy a bérezés az egyik legfontosabb. A többség (84%) véleménye szerint az elsődleges kérdés az, hogy milyen munka, amit el kell végezni, mennyire hasznos, fontos és küllönleges.

2. Nem emelik ki a fejlődés lehetőségét

Joe Ungemah pszichológus szerint a fiataloknak fontos, hogy új ismereteket szerezzenek a munkájuk során. Ezért fontos közölni velük már az interjú alatt, hogy milyen lehetőségeik vannak a továbbképzésre és az előrelépésre. A tanács szerint nem árt észben tartani, hogy a fiatalok már rövidebb idő alatt szeretnének eljutni vezető pozicióba mint elődeik.

3. Figyelmen kívül hagyják a vállalati kultúrát 

Az Y-generáció tagjainak nagyon fontos a vállalati kultúra, a légkör, amiben dolgozni fognak és a benne lévő emberek, a többi alkalmazott. A személyes elbeszélgetés során ezért fontos hangsúlyozni, hogy az adott cég a csapatmunkát preferálja, és igyekszik megteremteni a jó légkört. 

4. Van, amit még nem tudnak. Na és?

Ungemah szerint nem szabad leírni egy fiatalt azért, mert nem járatos minen területen, ami a szakmájához tartozik. Érdemes tehát ezt is figyelembe venni a döntéskor és ha megvan a tökéletes alany, akkor továbbképzéssel, mentorálással pótólhatók a hiányzó készségek.