25 éves, és máris darabokra tépi a szuperbaktériumokat

16/09/30 péntek
ujnemzedek.hu
A csaj annyira menő, hogy egy szót sem értünk abból, mit csinál pontosan - a lényeg, hogy rettentő fontos dolgot.

Vágod, mi az a szuperbaktérium? Igen, mintha lett volna valami ilyesmiről szó a riói olimpia kapcsán, meg néha felbukkan a dolog a hírekben, sőt, ha zombifilmet látsz, szinte tuti, hogy a szó maga elhangzik mint valami über veszélyes gigafegyver. Nos, a szuperbaktérium lényege, hogy a baktériumok lassan "hozzászoknak" az ellenük bevetett gyógyszerekhez, amelyek így hatástalanná válnak velük szemben. Erre jó példa, hogy az olyan betegségek, mint például a gonorrhea is, rezisztenssé kezdenek válni az antibiotikumos kezeléseknek - ami para. 


Valahogy így pusztít, látod? (kép: telegraph.co.uk)

Na most jön a képbe Shu Lam: ő ugyanis azt találta ki, hogy nem is kellenek antibiotikumok a betegségvilág szupergonoszai ellen, hanem egy csillag alakú polimerrel szimplán széjjelszaggatja a baktériumok sejtfalát. Igen, mint egy fűnyíró rotorja, vagy ilyesmi. Polimernek különben azokat a kémiai vegyületeket nevezzük, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta, azonos típusú atomcsoportból, úgynevezett monomer egységből épülnek fel és ezeket az építőelemeket primer kémiai kötések kapcsolják össze. Nos, ha ebből most értettél egy szót is, mázlid van - a lényeg, hogy Lam (aki 25 évesen már ilyen laza kis semmi problémákat old meg, pfff) eredményei - bár gyógyszertárban még nem kaphatóak - komoly reménnyel töltik el a tudóstársadalmat. 

Ja, a csillagban a pláne, hogy nem támadja meg az egészséges sejteket - Lam, aki a University of Melbourne kutatóival dolgozik együtt, direkt úgy alakította ki őket, hogy ne legyen rá képes. Ha bejönnek a klinikai tesztek, meglássátok: ez a lány lesz a legfiatalabb Nobel-díjas evör.