Szociális segítők dolgoznak a jövőben iskolákban és óvodákban

16/10/10 hétfő
ujnemzedek.hu

Minél közelebb kell vinni a klasszikus szociális munkát végző szociális segítőket a családokhoz, ezért lesznek jelen az óvodákban és az iskolákban 2018-tól – mondta el  ahétvégén a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 reggeli műsorában.

Nyitrai Imrét a család- és gyermekjóléti központok számára kiírt, szerdán bejelentett pályázatról kérdezték, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése.

Elmondta: korábban az iskolákban voltak gyermekvédelmi felelősök, ám ezt az iskola számára kötelező feladatellátást az akkori kormány megszüntette. Annak funkcióját, vagyis a szociálpedagógiai elemeket is használó "klasszikus szociális munkát" akarják minél közelebb vinni a családokhoz, a gyermekekhez a szociálissegítő-feladat újbóli létrehozásával, továbbá az iskola mellett az óvodában is bevezetik.

Könnyű belátni, hogy ha a gyermeknek minél fiatalabb korában tudnak segíteni a felzárkózásában vagy a családi problémák megoldásában, annál nagyobb sikert lehet elérni – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

A pályázaton tehát új munkatársak alkalmazásával lehet indulni, az elnyerhető összeg a felvenni tervezett segítők számától, a járás méretétől és attól függ, hogy a pályázó központ hány intézményi kapcsolatot tart fenn. A pályázat a legfejletlenebb régiók felé nyit, mert először ott akarnak segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondta.

A pályázat egyik célja, hogy mire  2018-ban minden gyermekjóléti központ számára kötelezővé válik a szociális segítő alkalmazása,  addigra egy útmutatókkal, protokollokkal körbebástyázott feladatcsomag álljon rendelkezésre. Nyitrai Imre hozzátette: bíznak abban, hogy a pályázat már tavasszal eredményeket produkál, de legkésőbb a 2017 szeptemberében kezdődő tanévben minden pályázónál elindul a feladatellátás, és így egy teljes tanéven keresztül gyűjthetik a tapasztalatokat. (MTI)