Schanda Tamás: a magyarok tehetségesek és megbecsülik saját kincseiket

19/06/07 péntek
ujnemzedek.hu
A magyarok nemcsak tehetségesek, hanem meg is becsülik saját kincseiket – hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elnevezésű díjak csütörtöki átadásán Budapesten, a Hagyományok Házában.

Schanda Tamás a tehetséggondozást végző szakemberek munkáját méltatva arról beszélt, hogy fel kell kutatni a fiatalokban meglévő talentumot és segíteni kell őket a kamatoztatásában. "Büszkék vagyunk arra munkára, amit a fiatalokért végeznek" - hangsúlyozta az eseményen jelenlévő 58 díjazottat megszólítva. Felidézte:

a Nemzeti Tehetség Program keretében évente 300-350 ezer fiatal tehetséggondozására nyílik lehetőség, akiknek a fejlődéséhez több ezer tehetséggondozó pedagógus biztosítja a hátteret.

Az államtitkár kifejtette: többek között a technológiai fejlődés, a digitalizáció és a "globális gazdasági trend elmozdulása" innovációra, folyamatos újításra, valamint a tehetségek felkutatására és felemelésére sarkall Magyarország versenyképességének növelése érdekében.

Idén életműdíjat kapott dr. Balogh László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pedagógiai-Pszichológiai Tanszékének oktatója, Lévainé Kovács Róza, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa és Szakácsné Nemere Györgyi, az Emmi munkatársa. A Kiváló Tehetséggondozó Szervezet díjjal a debreceni A Matematika Összeköt Egyesületet tüntették ki, amely egyebek mellett a "Medve Matek" eseményeinek szervezőjeként ismert. Elismerést vehetett át még több mint ötven tehetséggondozó, tehetségfejlesztő és tehetségsegítő szakember.

Forrás: MTI