Pályakezdő diplomásoknak segít a MÁV

16/09/21 szerda
ujnemzedek.hu

Szeptember elején elindult a MÁV-csoport pályakezdő diplomások részére meghirdetett idei orientációs gyakornoki programja: a munkaerő-piaci helyzet negatív tendenciái ellenére a MÁV-csoporttól 25, a GYSEV Zrt.-től 6 diplomás pályakezdő vesz részt a beilleszkedést segítő programon.

A MÁV Zrt. utánpótlásprogramjának célja frissdiplomás pályakezdő szakemberek felvétele és hatékony integrálása a vasúttársaság szervezetébe, továbbá lojalitásuk erősítése, elkötelezettségük fenntartása, motivációjuk növelése. Az elmúlt tíz évben közel 270-en nyertek felvételt a gyakornoki programba, közülük mintegy kétszázan dolgoznak a vasúttársaságnál, sokan operatív szintű vezető vagy szakértői munkakörben.

A 2016. szeptember 8-án kezdődött orientációs programon az ország különböző területeiről érkezett fiatalok megismerhették egymást, elmondhatták véleményüket a vasútról, megtapasztalhatták az együttgondolkodás és a közös munka lehetőségeit. A felsővezetők részvételével megtartott kerekasztal-beszélgetésen betekintést nyerhettek a konszolidált vállalatok működésébe, ízelítőt kaptak a szervezeti kultúrából és meghallgathattak személyes karriertörténeteket is. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmüket, hogy a vasúttársaság nagyvállalatként a képzésben, a fejlődésben, valamint az országos mobilitásban a lehetőség tárháza, amivel érdemes élniük a fiataloknak.

A beilleszkedés és a betanulás folyamatát segítő csoportszintű orientációs program után az új munkatársak kiképzése a fogadó szervezeti egységükben folytatódik tovább. Operatív feladatokon keresztül elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szereznek, és végül a szakterület-specifikus vizsgák letétele után munkakörüknek megfelelő önálló munkát végeznek (1-2 év).

A diplomás-utánpótlás program első évének lezárásaként – egy szélesebb kör számára meghirdetett konferencia keretében – sor kerül az új kollégák bemutatására és bemutatkozására. A Talent konferencián lehetőséget kapnak egyéni javaslataik kifejtésére, a gyakornoki időszak alatt megszerzett ismereteik és gyakorlatai tapasztalataik alapján. (A konferenciához kétnapos prezentációs technika tréning kapcsolódik. A Talent konferenciasorozat egyébként 2007-ben vette kezdetét.)

A kiképzés időszaka után a diplomás munkatársaink különböző készségfejlesztő programokon vehetnek részt, melyek célja az egyéni kompetencia-, illetve a munkavégzés során szükséges személyes hatékonyság fejlesztése.

A pályakezdő diplomásoknak szóló ajánlatok itt találhatóak.