Orvostanhallgatók amerikai gyakorlatszerzését támogatják

16/09/21 szerda
ujnemzedek.hu

Öt esztendőn át évi 16 orvostanhallgató amerikai szakmai gyakorlatszerzését támogatja a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány - közölte Dubéczi Zoltán az MTI-vel.

Dubéczi Zoltán kiemelte: az alapítvány együttműködési megállapodást kötött az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozat Egyesülettel. Az ötéves együttműködés keretében évente 16 orvostanhallgató három hónapos amerikai szakmai gyakorlata valósulhat meg az alapítvány támogatásával. A program jövőre indul, a jelentkezési határidő 2017. január 12-e - jelezte Dubéczi Zoltán.  

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az orvosszövetség hosszú évek óta jelen­tős részt vállal a magyar medi­ku­sok ameri­kai gya­korlatának meg­szer­vezésében és lebonyolí­tá­sá­ban. A buffalói e­gye­temen (State University of New York in Buffalo) eddig csaknem 150 orvostanhallgató tölt­hette három hónapos gyakorlatát.

A megállapodásban az orvostanhallgatók erre az egyetemre utazhatnak szakmai gyakorlatra. Az alapítvány évi mintegy 29 ezer dollárral támogatja a programot, amelyre ötödéves, hatodéves orvostanhallgatók jelentkezhetnek.

A pályázatokat - amelyekre valamennyi magyarországi orvostudományi kar hallgatója jelentkezhet - az AMOSZ-felhívásra a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságánál lehet benyújtani.

A képzési programban olyan orvosi eszközök gya­korlati megismerésére van mód, a­me­lyeket a jövőben hazánkban is alkal­maz­ni lehet, ilyen például a Da Vinci robotsebészeti eljárás vagy az idegrendszeri képalkotás alapjainak elsajátítása. A gyakorlat hozzájárul a széles látókörű, modern és innovatív szemléletű, értékes hazai és nemzetközi ta­pasz­ta­latokkal rendel­ke­ző orvosok képzéséhez és a magyar egészségügy színvo­na­lának emeléséhez - írták a közleményben.

Kiemelték: a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány elkötelezett a magas színvonalú szakmai tudást biztosító, jelentős innovációs értékkel bíró szakterületek támogatásában. Dubéczi Zoltán azt mondta, remélik, hogy a hallgatók a kint szerzett tudást hazahozzák majd. Jelezte, a kinti tanulmányaikról a hallgatóknak itthon be is kell majd számolniuk. Megjegyezte: az ottani tartózkodásuk alkalom arra, hogy az amerikai egészségügyi ellátást, a sürgősségi részét rendszerszinten megismerjék. (MTI)