Novák Katalin: Magyarországnak úttörő szerepe van a tehetséggondozásban

16/10/28 péntek
ujnemzedek.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország úttörő, kezdeményező és elöljáró szerepet tölt be az európai tehetséggondozásban.

Novák Katalin az Európai Tehetségsegítő Hálózat pénteki budapesti találkozójának megnyitója előtt a sajtó képviselőinek elmondta, Magyarország volt a kezdeményezője annak, hogy európai szinten is foglalkozzanak a tehetséggondozással, ugyanis 2011-ben, amikor Magyarország volt az Európai Unió  soros elnöke, kezdeményezték, hogy legyen egy európai szintű összefogás.

Az államtitkár kiemelte, a magyar kormánynak nagyon fontosak a tehetségek, ezért évről-évre egyre többet áldoz erre a célra, a Nemzeti tehetség program évente már 2,8 milliárd forintból gazdálkodhat. Novák Katalin úgy fogalmazott, "példát adhat" más államoknak az, hogy Magyarországon lehetőség van felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség program támogatására.

Ezt egyre többen meg is teszik, 2009-hez képest 2016-ban már hétszer annyian ajánlották fel az egy százalékukat, ez 350 ezer embert és 1,4 milliárd forintos támogatást jelent - fűzte hozzá.

Azt hangoztatta, Magyarországon nagyon színvonalas tehetséggondozás folyik nagyon jó szakemberekkel, így a találkozóra érkező, tehetséggondozással foglalkozók tanulni is jöttek.

A 2011-es, a magyar uniós elnökségi program részeként megrendezett, a tehetséggondozásra fókuszáló konferencián merült fel az Európai Tehetségközpontok létrehozásának az igénye. A konferencia zárónyilatkozatában a részvevők egy budapesti központú Európai Tehetségközpont létrehozását javasolták, hogy elősegítse, szervezze és ellenőrizze a közös európai tehetségsegítő tevékenységeket. Az Európai Tehetségsegítő Hálózat - a 2012-ben létrejött Budapesti Európai Tehetségközpont jelentős közreműködésével - hivatalosan 2015 szeptemberében alakult meg 14 taggal.

Az Európai Tehetséggondozó Hálózat fő csomópontjai a - koordinációt szolgáló - tehetségközpontok, csomópontjai pedig a tehetségpontok.

Az alakulás óta már 17 országból 19 tehetségközpont, csatlakozott a hálózathoz, ezekből kettő - Peru és India - úgynevezett Európán kívüli "társult" központ. A hálózatnak mára - a tehetségpontokkal együtt - 38 országból mintegy 300 tagja van.     A pénteki találkozón 15 ország tehetséggondozó szakemberei vesznek részt. A rendezvényen öt új tehetségközpontot avattak, amelyek Dániában, Görögországban, Németországban, Indiában és Peruban vannak. (MTI)