Nem csak a mozgás miatt fontos a sport

17/05/11 csütörtök
ujnemzedek.hu

A kormány nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra, amely más területekre is pozitívan hat, így az oktatásra, az egészségügyre, az ifjúság- és családpolitikára, a fejlesztésekre és a gazdaság élénkítésére is - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti fórumon.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. sportsikerekről, sportmarketingről szóló konferenciáján, amelyen a nyári vizes világbajnokság (vb) is téma volt, Szabó Tünde kijelentette: kiemelkedő sportdiplomáciai sikernek tartják, hogy Magyarország rendezheti a július 14-én kezdődő versenysorozatot, amely a világ egyik legjelentősebb sporteseménye.

Az államtitkár felidézte, hogy új sportirányítási rendszert alakítottak ki. Három célt tűztek ki: sportoljon minden gyermek, épüljenek sportlétesítmények és minél több sporteseménynek adjon otthont Magyarország.

A kormány döntött a sportirányítás szisztémájának átalakításáról. Módosították a sporttörvényt, az elosztás elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv lett. Új köztestületi rendszert alakítottak ki, a Magyar Olimpiai Bizottságot úgy strukturálták át, hogy az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóakká váltak.

Az utánpótlás-nevelés elengedhetetlen feltétele a létesítmények biztosítása, a kormány azonban 2010-ben azzal szembesült, hogy óriási a lemaradás ezen a területen - mondta Szabó Tünde, hozzátéve: új beruházások megvalósítása és a korábbiak fejlesztése vált szükségessé. Elkészült egyebek mellett a Groupama Aréna és a Duna Aréna.

Az államtitkár a látvány-csapatsportágaknál az egyik legfontosabb intézkedésnek a társaságiadókedvezmény-rendszert (tao) nevezte, amely szavai szerint 2011 óta segíti az utánpótlás-nevelést. A szisztéma lényege, hogy a vállalkozások dönthetik el, kit támogatnak.

A cikk Itt Folytatódik.