Matematikával folytatódik az érettségi hete

19/05/07 kedd
ujnemzedek.hu
Az érettségi hét második napján a diákok matematika tudásukról adnak számot közép és emelt szinten egyaránt. A középszinten érettségizők számára 180, míg az emelt szinten érettségizők számára 240 perc áll majd rendelkezésre a feladtok megoldására.

Folytatódnak az írásbeli érettségik, a mai napon a diákok matematikából adnak számot a tudásukról. A diákoknak középszinten 180 perc áll rendelkezésükre, amiből az első feladatlapra 45 percük, míg a második feladatlapra 135 percük lesz. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatják fel a diákok az egyes feladatok között és a megoldások sorrendjét is ők határozzák meg.

A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap pedig két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.


A kép csak illusztráció
Forrás: Pixabay

A matematika írásbeli vizsga emelt szinten 240 perces. Az írásbeli két részből áll, és a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgán megengedett segédeszközök közé tartozik – közép és emelt szinten – a függvénytáblázat, amelyből egyidejűleg akár többfélét is használhat a vizsgázó, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amiről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Forrás: MTI