Magyar szak indult a sanghaji egyetemen

16/10/11 kedd
ujnemzedek.hu

 Magyar szakot indított a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU); a kínai felsőoktatási intézmény új szakját Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Cao Deming, a SISU rektora indította el hivatalosan hétfőn.

A SISU igen nagy presztízsű egyetem, amelynek számos egykori hallgatója tölt be vezető szerepet a kínai politikai, gazdasági és kulturális életben. Az intézmény már évekkel ezelőtt jelezte, hogy szívesen befogadna egy magyar szakot, mert az a szándékuk, hogy közép-európai országok nyelveit szakokként felkarolják; nagy megtiszteltetés, hogy elsőként a magyar szak jöhetett létre - számolt be az MTI-nek hétfőn Hammerstein Judit.

A Balassi Intézetet is vezető kulturális diplomata elmondása szerint a SISU a pekingi Idegen Nyelvek Egyeteme után Kínában másodikként indított magyar szakot, amely tíz hallgatóval kezdte működését. Hammerstein Judit hozzátette, reményei szerint ez a létszám a jövőben nőni fog, és a szak újabb lendületet ad a kínai-magyar kulturális és oktatási kapcsolatoknak.

A KKM Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, a SISU pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.

Hammerstein Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében Magyarország évente kétszáz ösztöndíjat ajánl fel kínai hallgatók számára, akik között egyre nagyobb az érdeklődés a magyar nyelv és a magyar felsőoktatás iránt; október végén pedig a Tempus Közalapítvány vezetésével egy magyar delegáció mutatja be a magyar felsőoktatásban rejlő lehetőségeket Sanghajban.

A kínai városban hétfőn magyar kulturális hét is indult Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa és kulturális szakdiplomatája szervezésében. A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye a Sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeummal közösen szervezett Róth Miksa-kiállítása, amely szintén hétfőn nyílt meg.

A Megszínesített Napfény című tárlat - amely korábban Budapesten, Stuttgartban, Belgrádban, Marosvásárhelyen is látható volt - felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ünnepli a 150 éve született Róth Miska sokszínű és sokrétű munkásságát, és bemutatja az életpálya főbb szakaszait, főműveit, bepillantást adva a magyar szecesszió világába.

A magyar kulturális hét során Borsi Flóra fotóiból nyílt kiállítás a SISU könyvtárában - ahol szerdán magyar moziestet is rendeznek -, de az egyetem a magyar feltalálókról szóló előadásnak is otthont ad. A magyar főkonzulátuson Török András, a legolvasottabb idegen nyelvű Budapest útikönyv szerzője ad elő, majd tart tárlatvezetést a Duolun Múzeumban.

A programsorozatot Hudec-túra zárja. Hudec László 1918 és 1945 között több mint száz épületet tervezett Sanghajban, máig meghatározva a metropolisz belvárosának arculatát; a főkonzulátus által szervezett sétához csatlakozók Hudec ma is álló mintegy hatvan sanghaji épülte közül ismerhetik meg a legfontosabbakat pénteken és szombaton. (MTI)