Kiemelt figyelmet kap a hazai komolyzene

16/10/01 szombat
ujnemzedek.hu

Ma van a zene világnapja, amelyet Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására 1975 óta minden évben megünneplünk. A világnap jó alkalom zeneművészeti értékeink tudatosítására és népszerűsítésére.
A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a komolyzenei intézményrendszerre. 14,4 milliárd forintos költségvetési támogatásból épül meg a MÁV hajdani Északi járműjavítójában a Magyar Állami Operaház új logisztikai központja. A beruházás célja az Operaház infrastrukturális feltételeinek javítása, az Andrássy úti épületet szükségtelenül terhelő funkciók egy részének kihelyezése, másfelől az egykor Gustave Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János által tervezett ipari műemlék megmentése.

Az Eiffel Műhelyházban kap majd helyet többek között az Opera 9 gyártóműhelye, próbaszínpad, valamint a mintegy 400 ezer jelmez tárolására szolgáló raktár. A csarnok átadása jövő év közepén várható. A projekt lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését: a 2017-18-as évadban megújulhat az Ybl-palota, melyhez a kormány 23,1 milliárd forint támogatást nyújt.

Kiemelten fontos a zenei tehetséggondozás és a zenei kulturális értékeink továbbörökítése is, ezért összesen közel félmilliárd forinttal támogatja a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterversenyt. Sikeresen zajlanak egymilliárd forintos állami támogatásból megvalósuló idei Bartók-év programjai. A rendezvénysorozat az általános iskoláktól a Zeneakadémiáig a fiatalok minden korosztályához közelebb igyekszik vinni Bartók Béla munkásságát.

Idén a nemzeti és a kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen 1,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak.

A Mindennapos Éneklés programjához elkészült a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által összeállított énekgyűjtemény, mely kiadását követően minden énektanárhoz eljut, így minden iskolában rendelkezésre áll majd egy szakmailag megalapozott, jól használható repertoár. (EMMI; Kultúráért Felelős Államtitkárság)